Skip to main content

Ανάκαμψη του πληθυσμού του Ατλαντικού τόνου μετά από χρόνια

Ο πληθυσμός των τόνων του Ατλαντικού δείχνει σημάδια ανάκαμψης για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, σύμφωνα με ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF που αναφέρει πως τα ψάρια «δε βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο κατάρρευσης».

Η πολυετής καμπάνια για τη διάσωση του τόνου, που έλαβε αρκετή δημοσιότητα μετά τη στήριξή της από διεθνείς διασημότητες, φαίνεται να αποδίδει καρπούς, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Ατλαντικών Τόνων (ICCAT) που συναντήθηκε στη Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα για να αξιολογήσει την παρούσα κατάσταση του πληθυσμού των ψαριών στον ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο πληθυσμός των τόνων παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω της πολυετούς εκτεταμένης αλιείας, ωστόσο οι αριθμοί τους εμφάνισαν αύξηση μετά από αρκετά χρόνια. Μάλιστα το 2009 η επιστημονική επιτροπή είχε ανακοινώσει πως οι αριθμοί των τόνων είχαν σημειώσει πτώση 72 τοις εκατό στον ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό και 82 τοις εκατό στον δυτικό, τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες πληθυσμού του Ατλαντικού τόνου. Η μεγαλύτερη ομάδα βρίσκεται στον ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο ενώ η μικρότερη στον Κόλπο του Μεξικό και γενικά στη δυτική πλευρά του ωκεανού.

Οι εμπειρογνώμονες της ICCAT διαπίστωσαν πως οι συντονισμένες προσπάθειες των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε αύξηση του μεγέθους του πληθυσμού, ενώ είναι υπαρκτή η πιθανότητα οι αριθμοί να ανακάμψουν σύντομα σε ακόμα πιο βιώσιμα επίπεδα.

«Οι τόνοι δεν κινδυνεύουν πια με εξαφάνιση και αυτό είναι αποτέλεσμα του σχεδίου ανάκαμψης που ακολουθούμε», δήλωσε ο Σέρχι Τουδέλα της WWF Μεσογείου. «Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να φτάσουμε στον τελικό στόχο», πρόσθεσε.