Skip to main content

ΓΕΩΤΕΕ: Προτάσεις και δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών

Την επιτακτική ανάγκη ριζικών αλλαγών στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών και για την πρόληψη ή άμβλυνση των συνεπειών που αυτές μπορεί να έχουν σε διάφορους τομείς, υπογραμμίζει με σημερινή του ανακοίνωση το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), καταθέτοντας σειρά προτάσεων και δράσεων.

Με κύριο αίτημα την άμεση εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου αναδάσωσης σε όλες τις καμένες εκτάσεις και αποκατάσταση των καμένων περιοχών και των πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, το ΓΕΩΤΕΕ εκφράζει τη διαθεσιμότητά του να συνδράμει στο έργο της πολιτείας και απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους γεωτεχνικούς να σταθούν στο πλευρό των πληγέντων, του περιβάλλοντος και των ζώων.

Ειδικότερα, το ΓΕΩΤΕΕ προτείνει να γίνει αξιολόγηση των υπαρχόντων σχεδίων αντιπυρικής προστασίας και της επιχειρησιακής εφαρμογής τους και υπογραμμίζει την ανάγκη “κάθετης οργάνωσης” των εμπλεκομένων. Μεταξύ των προτάσεών του ζητά να ληφθούν μέτρα συγκράτησης του πληθυσμού στην ύπαιθρο και αναδιοργάνωσης της οικονομικής τους δραστηριότητας και να αυξηθεί η οικονομική σημασία του δάσους και των παραγωγικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα μέσα σε αυτό.

Το ΓΕΩΤΕΕ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην πρόληψη, σημειώνοντας ότι ”δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κόστος αλλά ως επένδυση”, ενώ εκτιμά ότι η απόφαση απεμπλοκής της δασικής υπηρεσίας από την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών “αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων εντελώς λανθασμένη”. Σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ επιβάλλεται η άμεση σύνταξη Επιχειρησιακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών και Φυσικών Καταστροφών ανά δασαρχείο και η ύπαρξη κανονισμού πυροπροστασίας των κτισμάτων (αντιπυρικός κανονισμός) και η δημιουργία πράσινου πιστοποιητικού για τα κτίρια και το πράσινο που τα περιβάλλει.

Επίσης, αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο σχεδιασμό και στη διαχείριση των χώρων αστικού πρασίνου, τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και σε ιδιωτικές εκτάσεις και να εισαχθεί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μάθημα ή σειρά μαθημάτων, με αντικείμενο την προστασία από τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς κλπ.).