Skip to main content

Απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου άγριων γκρίζων παπαγάλων

Ένα συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία της άγριας φύσης ενέκρινε την απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου άγριων πληθυσμών του αφρικανικού γκρίζου παπαγάλου, ο οποίος είναι περιζήτητος ως κατοικίδιο ζώο, λόγω της ικανότητάς του να μιμείται ανθρώπινους ήχους και λέξεις.

Η απόφαση ελήφθη την Κυριακή στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, στα πλαίσια του Συνεδρίου για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES). Η πρόταση, που υποβλήθηκε από την Γκαμπόν και άλλες έξι αφρικανικές χώρες, υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, και υπερψηφίστηκε με 95 ψήφους, σε σύνολο 182 κρατών μελών.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο πληθυσμό γκρίζων παπαγάλων, τάχθηκε κατά της νέας απαγόρευσης, αναφέροντας ότι βασίζεται σε μια «αμφίβολη υπόθεση που ακόμη δεν έχει αποδειχθεί».

Οι οικολόγοι αναφέρουν ότι ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος έχει βιώσει μεγάλη πληθυσμιακή πτώση, λόγω του εμπορίου, της λαθροθηρίας και της απώλειας των φυσικών του ενδιαιτημάτων. Η απαγόρευση του εμπορίου μπορεί να συνεισφέρει στην πιο αποτελεσματική πάταξη της παράνομης διακίνησής του.

Το CITES στο παρελθόν επέτρεπε το ελεγχόμενο εμπόριο του γκρίζου παπαγάλου. Η εκτροφή των παπαγάλων σε αιχμαλωσία επιτρέπεται να συνεχιστεί σύμφωνα με το CITES, το οποίο ρυθμίζει το εμπόριο περισσοτέρων από 35.000 ειδών ζώων και φυτών.

Οι γκρίζοι παπαγάλοι μπορούν να ζήσουν έως και 50 έτη, όμως υπολογίζεται πως το 90% των άγριων πτηνών που αιχμαλωτίζονται, πεθαίνουν προτού διακινηθούν λαθραία.