Skip to main content

Η παγκόσμια ζήτηση αγοράς ηλιακής ενέργειας αναμένεται να φτάσει τα 100 γιγαβάτ το 2017

Η παγκόσμια ζήτηση αγοράς ηλιακής ενέργειας αναμένεται να φτάσει τα 100 γιγαβάτ για πρώτη φορά φέτος, σημειώνοντας αύξηση κατά 30% από τα επίπεδα του 2016, σύμφωνα με νέα ανάλυση της ευρωπαϊκής ένωσης ηλιακής βιομηχανίας SolarPower Europe.

«Είναι καλό να βλέπουμε την αυξανόμενη ανάπτυξη και την πολιτική υποστήριξη για την ηλιακή ενέργεια, την πιο ευέλικτη και καθαρή μορφή ενέργειας, με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής στις περισσότερες χώρες του κόσμου», δήλωσε ο Μάικλ Σμέλα, εκτελεστικός σύμβουλος της ένωσης.

Η πρόβλεψη της SolarPower επιβεβαιώνει προηγούμενες αναλύσεις που προέβλεπαν ρεκόρ ζήτησης ηλιακής ενέργειας για το 2017, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ζήτησης της Κίνας.

Η νέα ανάλυση προβλέπει ότι μόνο η Κίνα έχει ήδη εγκαταστήσει περίπου 42 γιγαβάτ νέων ηλιακών μονάδων κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους και πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 50 γιγαβάτ ως το τέλος του έτους, σημειώνοντας αύξηση  45% από τα 34,5 γιγαβάτ που εγκατέστησε το 2016. Η Ευρώπη και η Ιαπωνία αναμένεται να προσθέσουν τουλάχιστον 7,5 γιγαβάτ το 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 12, και η Ινδία περίπου 10 γιγαβάτ.

Σύμφωνα με την έκθεση, πρόκειται για την καλύτερη περίοδο επενδύσεων ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, η μέση τιμή στους γερμανικούς διαγωνισμούς για ηλιακή ενέργεια μειώθηκε κατά σχεδόν 50%.

«Η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή νέας ενέργειας και η πιο δημοφιλής ενεργειακή τεχνολογία μεταξύ των Ευρωπαίων», δήλωσε ο Τζέιμς Γουώτσον, Διευθύνων Σύμβουλος της ένωσης. «Αυτό πρέπει να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση στους Ευρωπαίους υπευθύνους χάραξης πολιτικής για την αύξηση των ηλιακών φιλοδοξιών τους. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα στόχο 35% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Αν επωφεληθούμε αυτής της ευκαιρίας, θα δούμε περισσότερες θέσεις εργασίας και επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια σε ολόκληρη την ήπειρο και με τη σειρά της η ηλιακή ζήτηση θα αυξηθεί και πάλι στην Ευρώπη», πρόσθεσε.