Ο κινεζικές εταιρείες και τράπεζες συνεχίζουν να προωθούν την παγκόσμια επέκταση του άνθρακα, καθώς οι κρατικές επιχειρήσεις, που υποστηρίζονται από κρατικά δάνεια, κατασκευάζουν σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα σε όλο τον κόσμο.
Η χώρα με τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο έχει ως στόχο να καθιερωθεί ως μια παγκόσμια «πράσινη» δύναμη. Σε μια κοινή δήλωση ΗΠΑ – Κίνας τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Πρόεδρος Ζι Τζινπίνγκ συμφώνησε να ελέγξει πιο αυστηρά τις κρατικές επενδύσεις σε έργα στο εξωτερικό με υψηλή ρύπανση και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά η ασαφής δήλωση δεν έχει εφαρμοστεί.
Η Κίνα υποσχέθηκε να κορυφώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 κατά τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στο Παρίσι το 2015, και προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τον άνθρακα. Οι κινεζικές εταιρείες είναι πλέον οι μεγαλύτεροι προμηθευτές φθηνού εξοπλισμού ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές αναιρούνται από τις κινεζικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα που σχεδιάζονται ή βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ινδονησία, το Πακιστάν, την Τουρκία, τα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Οι κινεζικές τράπεζες και εταιρείες συμμετέχουν σήμερα σε τουλάχιστον 79 έργα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, με επενδύσεις 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2010-2014.
Τα έργα στο εξωτερικό εντείνονται καθώς ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα σημειώνει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα με την επιβράδυνση της οικονομίας και την περικοπή των βιομηχανιών υψηλής κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό έχει οδηγήσει στη χαμηλότερη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως ποσοστό της παραγωγής από το 1978.
Επιπλέον, η Huaneng, μία από τους πέντε κρατικούς ενεργειακούς κολοσσούς, σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά το μερίδιό της στα κέρδη από το εξωτερικό μέχρι το 2020, με επέκταση που θα επικεντρωθεί σε έργα άνθρακα στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη, σε έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, και σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.
Από το 2000, η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία και έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής εξοπλισμού άνθρακα στην Ασία, με σημαντικότερο πελάτη την Ινδία, η οποία αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα ως το 2031. Οι κινεζικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 60% του εξοπλισμού στον ιδιωτικό τομέα και εμπλέκονται σε τουλάχιστον 19 έργα σε όλη τη χώρα.