Skip to main content

Οι γάτες εξαπλώθηκαν ακολουθώντας τους θαλασσοπόρους στα ταξίδια τους

Οι Βίκινγκς, οι σκληροί ναυτικοί που εισέβαλαν και εμπορεύονταν στην Ευρώπη από τα τέλη του 8ου έως τα τέλη του 11ου αιώνα, έπαιρναν μαζί τους γάτες στα πλοία τους, αλλά η πρακτική αυτή έχει βάσεις χιλιάδες χρόνια πριν και βοήθησε στην εξάπλωση των δημοφιλών κατοικίδιων.

Τα δεδομένα αποκαλύπτει νέα μελέτη του Ινστιτούτου Ζακ Μονόντ στο Παρίσι, που ανέλυσε το DNA από 290 γάτες από περισσότερες από 30 αρχαιολογικές ανασκαφές στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη, καθώς και το DNA γάτας που βρέθηκε σε τάφο Βίκινγκς στη Γερμανία.

Η γενετική ανάλυση των αρχαίων αιλουροειδών αποκάλυψε ότι οι γάτες πιθανόν εξαπλώθηκαν σε δύο κύματα. Τα λείψανα από ένα τάφο 9.500 ετών στην Κύπρο δείχνουν ότι το πρώτο κύμα πιθανόν ακολούθησε τους πρώτες αγρότες στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που δείχνει ότι η σχέση του ανθρώπου με τις γάτες χρονολογείται από τις πρώτες ημέρες της γεωργίας.

Το δεύτερο κύμα συνέβη όταν οι γάτες εξαπλώθηκαν από την Αίγυπτο στην Ασία και την Αφρική, όπως δείχνουν τα κατάλοιπα γατών από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Αφρική.

Το δεύτερο κύμα συνδέεται με αρχαίους θαλασσοπόρους, συμπεριλαμβανομένων των Βίκινγκς. Η γάτα από τον τάφο των Βίκινγκς στη βόρεια Γερμανία βρέθηκε να έχει κοινό μητρικό DNA με γάτες από αιγυπτιακά μουμιοποιημένα λείψανα.

Οι θαλασσοπόροι πιθανότατα έφερναν τις γάτες μαζί τους στα ταξίδια, καθώς τα ποντίκια και οι αρουραίοι αποτελούν συνηθισμένο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Γκρέγκερσεν, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δανίας, οι άνθρωποι στα τέλη της εποχής των Βίκινγκς είχαν σίγουρα κατοικίδιες γάτες, αν κρίνουμε από το μέγεθός τους που διαφέρει από τις άγριες ​​γάτες.

Ο Κρίστιαν Μάντσεν Κοχ με τη σειρά του, από το Εθνικό Μουσείο στο Νούουκ της Γροιλανδία αναφέρει ότι τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι γάτες επίσης έφτασαν την ίδια εποχή στη Γροιλανδία με τα πλοία των Βίκινγκς.