Skip to main content

Εισβολή γιγαντιαίας ασιατικής γαρίδας στα αμερικανικά ύδατα

Το μέγεθός της παραπέμπει περισσότερο σε αστακό, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για γιγαντιαία γαρίδα ασιατικής καταγωγής που πρόσφατα έκανε την εμφάνισή της στον Κόλπο του Μεξικού προκαλώντας προβληματισμό στις αρχές, τους αλιείς και τους επιστήμονες, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για διατάραξη του πολύπαθου οικοσυστήματος.

Την ανακάλυψη έκανε ένας ντόπιος ψαράς, λέγοντας ότι ήταν η πρώτη φορά στη ζωή του που έβλεπε ένα τέτοιο πλάσμα. Επιστήμονες από εργαστήριο θαλάσσιων ερευνών της Αλαμπάμα επιβεβαίωσαν πως αυτή ήταν η πρώτη επίσημη εμφάνιση ασιατικής γαρίδας-τίγρη. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι επρόκειτο για νεαρή γαρίδα, κάτι που δείχνει ότι το είδος-εισβολέας έχει αρχίσει να αναπαράγεται.

Παρότι η συγκεκριμένη γαρίδα, που απαντάται από τη νοτιοανατολική Ασία μέχρι τη Νότια Αφρική, είναι βρώσιμη και γευστική, οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να προβλέψουν πώς θα μπορούσε να επηρεάσει το οικοσύστημα ή τη – μικρότερη – καφέ και λευκή γαρίδα του Κόλπου του Μεξικού. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε, οι αλιείς της περιοχής έχουν δεχτεί αλλεπάλληλα πλήγματα, από τον κυκλώνα Κατρίνα μέχρι την πετρελαιοκηλίδα της BP, το 2010.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ασιατική γαρίδα-τίγρη, η οποία φθάνει σε μήκος τα 33 εκατοστά, ενώ ζυγίζει πάνω από 300 γραμμάρια, είναι ότι θεωρείται ιδιαίτερα επιθετικός θηρευτής που τρέφεται με μικρότερες γαρίδες, κάβουρες και μύδια. Επιπλέον, είναι ευάλωτη σε ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν και σε άλλα είδη γαρίδας.

Άγνωστο παραμένει πώς η μαύρη γαρίδα κατέληξε στα νερά του Κόλπου του Μεξικού, όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι… ήρθε για να μείνει, καθώς με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την «εδραίωση».

Η γαρίδα έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στο μενού των εστιατορίων της περιοχής, όπου πωλείται ακριβότερα από τις ντόπιες καθώς, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, έχει περισσότερο κρέας και η γεύση της θυμίζει αρκετά αυτή του αστακού.

Παρότι αυτό βραχυπρόθεσμα δεν ακούγεται και τόσο κακό για την οικονομία της περιοχής, οι ερευνητές που παρακολουθούν από κοντά το θέμα κάνουν λόγο για «σοβαρό πρόβλημα» που είναι πιθανό να διαταράξει τη βιοποικιλότητα και την οικονομία των τοπικών κοινοτήτων που εξαρτώνται από την αλιεία.