Skip to main content

Στροφή της Ινδίας στην πυρηνική ενέργεια

Ο νέος πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση της χώρας, η οποία επιδεινώθηκε μετά την ανάκληση περισσοτέρων από 200 αδειών ανθρακωρυχείων. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει διεθνείς και εγχώριες αντιδράσεις.

Η Ινδία βασίζεται στον άνθρακα για την παραγωγή των δύο τρίτων της ηλεκτρικής της ενέργειας, ωστόσο οι διακοπές ρεύματος αποτελούν ολοένα και πιο κοινό φαινόμενο λόγω της οικονομικής άνθησης και της διόγκωσης της μεσαίας τάξης της χώρας.

«Οι ανησυχίες για τις ενεργειακές διαταραχές που δημιουργήθηκαν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα ανθρακωρυχεία, δείχνουν πόσο αναξιόπιστη είναι η εξάρτηση από μία μόνο πηγή ενέργειας», δήλωσε ο Ινδός περιβαλλοντολόγος Αμίτ Μπαντάρι.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, σχεδόν 400 εκατομμύρια Ινδοί δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, ενώ οι 20 πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας παράγουν λιγότερο από 2 τοις εκατό της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα. Η κυβέρνηση του Μόντι έχει στόχο να αυξήσει αυτό το ποσοστό στο 25 τοις εκατό έως το 2050.

Στα πλαίσια αυτά η ινδική κυβέρνηση σύναψε πρόσφατα διμερή συμφωνία με την κυβέρνηση της Αυστραλίας για την εισαγωγή ουρανίου, ενώ ο Μόντι είχε συνομιλίες με τον Ιάπωνα ομόλογό του και τον πρόεδρο της Κίνας με αντικείμενο την επίτευξη παρόμοιων συμφωνιών.

Ωστόσο όσο η Ινδία καθυστερεί να υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών κεφαλών, οι διεθνείς σύμμαχοί της παραμένουν διστακτικοί να προβούν σε περαιτέρω διμερείς συμφωνίες. Συγκεκριμένα η Ιαπωνία ζητεί διαβεβαιώσεις πως δε θα πραγματοποιηθούν δοκιμές πυρηνικών όπλων στο μέλλον.

Εξάλλου η Ινδία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα θορίου στον πλανήτη, του οποίου η χρήση θεωρείται πιο ασφαλής σε σχέση με το ουράνιο, όμως δεν έχει καταφέρει ακόμα να εξελίξει την κατάλληλη τεχνολογία για να το αξιοποιήσει.