Skip to main content

Το Ν. Δελχί αναμένεται να διατηρήσει τη θλιβερή πρωτιά ρύπανσης για τα επόμενα δέκα χρόνια

Ο τοξικός αέρας στο Νέο Δελχί εκτιμάται πως θα προκαλεί περισσότερους από 30.000 θανάτους ετησίως το 2025, καθιστώντας την πρωτεύουσα της Ινδίας ως την πιο θανατηφόρα από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με μία μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Χημείας Μαξ Πλανκ της Γερμανίας.

Ωστόσο το Νέο Δελχί δεν είναι η μόνη μεγάλη πόλη της Ινδίας που θα αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Το 2050, η επιδείνωση της ποιότητας του αέρα στις μεγαλύτερες πόλεις όπως το Δελχί, το Μουμπάι και την Καλκούτα, υπολογίζεται πως θα κοστίζει τη ζωή σε πάνω από 130.000 ανθρώπους το χρόνο.

Αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, το 2050 η Καλκούτα θα είναι η πόλη με τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τη ρύπανση, με 54.800, ενώ το Νέο Δελχί θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

«Θεωρούμε ότι οι εκπομπές από την οικιακή χρήση ενέργειας, όπως η θέρμανση και το μαγείρεμα, που επικρατούν στην Ινδία και την Κίνα, έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στην πρόωρη θνησιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Γιοχάνες Λελίβελντ, διευθυντής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ.

Οι πιο συχνές επιπτώσεις στην υγεία από τη ρύπανση του αέρα περιλαμβάνουν οξείες λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως η βρογχίτιδα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια και καρκίνο του πνεύμονα.

Στην Ινδία, τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα σπίτια φαίνεται να είναι η κύρια αιτία της επιδείνωσης της ποιότητας του αέρα τόσο στο αστικό όσο και το αγροτικό περιβάλλον.

«Πρόκειται για μια αναποτελεσματική μορφή καύσης βιοκαυσίμων που προκαλεί πολύ καπνό και είναι η κύρια πηγή πρόωρης θνησιμότητας από τη ρύπανση στην Ασία», δήλωσε ο Λελίβελντ.

Εξάλλου, τον περασμένο Μάρτιο, η Greenpeace αποκάλυψε πως η ποσότητα των ιδιαίτερα επιβλαβών ρυπογόνων σωματιδίων PM2.5, με διάμετρο έως 2,5 χιλιοστά, στον αέρα του Δελχί ήταν 13 φορές μεγαλύτερη από την ετήσια σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το Μάιο το Δελχί ανακηρύχθηκε η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης των PM2.5, που επηρεάζει άμεσα το αναπνευστικό σύστημα.