Skip to main content

Η Google αναμένεται να τροφοδοτείται 100% από ΑΠΕ μέσα στο έτος

Η τελευταία περιβαλλοντική έκθεση της Google αναφέρει και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο ο διαδικτυακός κολοσσός κατάφερε να επιτύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και προβλέπει ότι θα τροφοδοτείται από ΑΠΕ κατά 100% μέχρι το τέλος του 2017.

Η Google, η οποία καταναλώνει την ίδια ενέργεια με ολόκληρη την πόλη του Σαν Φρανσίσκο που βρίσκεται κοντά στην έδρα της, διατηρεί ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων τόσο των κέντρων δεδομένων όσο και των γραφείων της. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάστηκε «επιθετική δράση, πρωτοβουλίες αποδοτικότητας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντισταθμίσεις άνθρακα», αναφέρει η έκθεση.

Τώρα, η εταιρεία δήλωσε ότι θα στραφεί σε αμιγώς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2017, μειώνοντας την ανάγκη του προγράμματος αντιστάθμισης εκπομπών άνθρακα, που αποτελούσε πάντοτε μια «προσωρινή λύση», σύμφωνα με τον Ουρς Χέλτσλε, ανώτερο αντιπρόεδρο τεχνικής υποδομής του Google Cloud.

«Αυτό σημαίνει ότι θα αγοράζουμε αρκετή αιολική και ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια ετησίως για κάθε μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Η Google ισχυρίζεται ότι είναι ο μεγαλύτερος εταιρικός αγοραστής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, έχοντας επιτύχει συμφωνίες που καλύπτουν 2,6 γιγαβάτ από το 2010, δηλαδή το ισοδύναμο της ενέργειας που παράγεται από περίπου 1000 ανεμογεννήτριες.

Για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, η Google χρησιμοποιεί εξοπλισμό υψηλής ενεργειακής απόδοσης, έξυπνο έλεγχο θερμοκρασίας και φωτισμού και αποτελεσματικές τεχνικές ψύξης στα κέντρα δεδομένων της. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτά τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν τη μισή ενέργεια σε σχέση με ένα τυπικό κέντρο δεδομένων και παρέχουν 3,5 φορές περισσότερη υπολογιστική ισχύ με την ίδια παροχή ισχύος.

Άλλες εταιρείες με ισοζύγιο ουδέτερου άνθρακα περιλαμβάνουν τις Sky, Asos, Dell, PepsiCo, Microsoft και HSBC, αν και η Google είναι η μεγαλύτερη εταιρεία που το έχει επιτύχει μέχρι. Μόνο δύο μικρές χώρες σήμερα έχουν ουδέτερο ισοζύγιο, το Βατικανό και το Μπουτάν, αν και αρκετές άλλες, όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδίας, βρίσκονται στη διαδικασία εκμηδένισης του αποτυπώματος άνθρακα.