Skip to main content

Οι ιπποπόταμοι απειλούνται με εξαφάνιση καθώς τα δόντια τους υποκαθιστούν το ελεφαντόδοντο στη μαύρη αγορά

Οι λαθροκυνηγοί στρέφονται στους ιπποπόταμους για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση της μαύρης αγοράς για ελεφαντόδοντο. Τα δόντια του ιπποπόταμου αποτελούν μία εναλλακτική λύση, καθώς οι πληθυσμοί των ελεφάντων συρρικνώνονται.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ταξινομεί τους ιπποπόταμους ως «ευάλωτο» είδος. Ο πληθυσμός τους έχει πέσει στην Αφρική, καθώς τα ενδιαιτήματά τους έχουν συρρικνωθεί και οι ίδιοι κυνηγιούνται για τα δόντια, το δέρμα και το κρέας τους.

Σύμφωνα με φετινή έρευνα του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, υφίστανται ύποπτες ασυμφωνίες στα δηλωμένα εμπορικά στοιχεία, που μπορούν να υπονομεύσουν τα ρυθμιστικά μέτρα και να βλάψουν τους πληθυσμούς των ιπποπόταμων της Αφρικής.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου δοντιών ιπποπόταμου διέρχεται από το Χονγκ Κονγκ, με το 75% των εισαγωγών να προέρχεται από την Ουγκάντα ​​και την Τανζανία. Ωστόσο, το Χονγκ Κονγκ δηλώνει διαφορετικό όγκο εισαγωγών από τις εξαγωγές που δηλώνουν οι δύο αυτές χώρες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εμπόριο δοντιών ιπποπόταμου υπερβαίνει τις ποσοστώσεις που έχουν συμφωνηθεί διεθνώς. Συγκεκριμένα, απουσιάζουν περισσότερα από 14.000 κιλά από τα στοιχεία μεταξύ της Ουγκάντα ​​και του Χονγκ Κονγκ, αντιπροσωπεύοντας περισσότερους από 2.700 ιπποπόταμους, ήτοι το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού.  

Η ζήτηση για τα δόντια ιπποπόταμων κορυφώθηκε μετά από την απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου ελεφαντόδοντου το 1989. Επίσης, το λαθρεμπόριό τους είναι πολύ πιο εύκολο σε σύγκριση με αυτό του ελεφαντόδοντου.

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι αρχές τόσο των χωρών εξαγωγής όσο και των χωρών εισαγωγής να ελέγξουν καλύτερα τον όγκο των απειλούμενων ειδών που έχει δηλωθεί, σε σχέση με όσο πράγματι έλαβαν, και να συνεργαστούν για να κατανοήσουν την αιτία τυχόν αποκλίσεων, είτε λόγω σφάλματος είτε λόγω δόλου. Η τύχη των ιπποπόταμων, καθώς και μιας πληθώρας άλλων ειδών, ίσως εξαρτάται από αυτό», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Αλεξάντρα Άντερσον.