Κατά τη διάρκεια ερευνητικής αποστολής σε μια δυσπρόσιτη, ορεινή περιοχή του Ομάν, βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν μια άγνωστη έως σήμερα κουκουβάγια, όπως τουλάχιστον πιστεύουν κρίνοντας από το χαρακτηριστικό κάλεσμά της.
Ο Μάγκνους Ρομπ, ειδικός στις εκφραστικές φωνές των πτηνών, βρισκόταν στη χώρα προκειμένου να ηχογραφήσει το κάλεσμα ενός ήδη γνωστού είδους, της αραβικής κουκουβάγιας. Εν ώρα εργασίας ωστόσο άκουσε «ένα αμυδρό κάλεσμα που έμοιαζε με αυτό της κουκουβάγιας, αλλά με ένα ρυθμό που δεν είχα ξανακούσει ποτέ».
Επί πέντε συνεχόμενες νύχτες επέστρεφε στο ίδιο σημείο για να… κυνηγήσει το πτηνό με το μικρόφωνό του και να το ηχογραφήσει. «Έβαλα τα ακουστικά και άκουσα τη μυστηριώδη κουκουβάγια από απόσταση. Αμέσως σκέφτηκα ‘τι στο καλό ήταν αυτό;’», αφηγείται ο ίδιος.
Έπειτα από πολλές επισκέψεις στην ίδια τοποθεσία, ο Ρομπ και ένας συνάδελφός του κατόρθωσαν να απαθανατίσουν το πτηνό, διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για κουκουβάγια. Ανάλυση δειγμάτων DNA από τα φτερά του αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι πράγματι είναι νέο είδος – και μάλιστα το πρώτο άγνωστο είδος πτηνού που ανακαλύπτεται στην Αραβική Χερσόνησο μετά από 77 χρόνια.
Ο ερευνητής σκοπεύει να ονομάσει το μεσαίου μεγέθους πτηνό με τα μεγάλα πορτοκαλί μάτια κουκουβάγια του Ομάν και να επιδιώξει τη λήψη μέτρων για την προστασία του «το συντομότερο δυνατό» εξηγώντας ότι, κατά την αποστολή του, εντόπισε μόνο 7 τέτοιες κουκουβάγιες, γεγονός που ενδέχεται να σημαίνει ότι πρόκειται για σπάνιο πτηνό. «Η διατήρηση μπορεί να αρχίσει μόνο όταν αυτό το είδος γίνει αποδεκτό και χαρακτηριστεί επισήμως», δήλωσε ο ίδιος στο BBC.