Skip to main content

Ένα από τα πιο αρχαία είδη ψαριών απειλείται με εξαφάνιση

Ο κινέζικος οξύρρυγχος, που πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε πριν από 140 εκατομμύρια χρόνια, βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, σύμφωνα με δημοσιογραφικά μέσα της Κίνας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Ιχθυολογίας, το περασμένο έτος δεν αναπαράχθηκε φυσικά κανένας οξύρρυγχος σε ολόκληρο τον ποταμό Γιανγκτσέ, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν να παρατηρούν τον πληθυσμό του ψαριού πριν από 32 χρόνια.

Οι ερευνητές αποδίδουν την αρνητική αυτή εξέλιξη στην αυξανόμενη μόλυνση του ποταμού Γιανγκτσέ και στην κατασκευή δεκάδων φραγμάτων κατά μήκος του τέταρτου μεγαλύτερου ποταμού του πλανήτη. Η κατασκευή των φραγμάτων τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κινεζικής κυβέρνησης να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ωστόσο πολλά από αυτά τα φράγματα έχουν προκαλέσει την εκτόπιση τοπικών πληθυσμών και διαμαρτυρίες από περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις αρνητικές συνέπειες στους επηρεαζόμενους βιοτόπους.

Κατά τη δεκαετία του 1980 αρκετές χιλιάδες οξύρρυγχοι βρίσκονταν στα νερά του ποταμού, ωστόσο σήμερα εκτιμάται πως έχουν απομείνει περίπου 100 ψάρια.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, το δελφίνι Μπαϊτζί, ένα από τα δύο είδη δελφινιών του ποταμού Γιανγκτσέ, εξαφανίστηκε το 2006 λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας ψαριών προς τροφή. Το άλλο είδος δελφινιού, το οποίο χαρακτηριστικά δε φέρει πτερύγια, κινδυνεύει επίσης με εξαφάνιση, λόγω αυξημένης μόλυνσης και εντατικών αλιευτικών πρακτικών. Εκτιμάται πως μόλις 1.200 με 1.800 δελφίνια απομένουν σε ολόκληρο τον ποταμό Γιανγκτσέ.

«Χωρίς τη φυσική αναπαραγωγή, ο πληθυσμός των ψαριών δεν μπορεί να αναπληρωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Εάν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ο οξύρρυγχος θα εξαφανιστεί», δήλωσε ένα μέλος της ερευνητικής ομάδας.