Skip to main content

Πιο συχνές στο μέλλον οι καταστροφικές πλημμύρες στην Ευρώπη

Οι καταστροφικές πλημμύρες, όπως αυτές που έπληξαν την Ευρώπη πρόσφατα, θα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο συχνές ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα και στο χειρότερο σενάριο, οι καταιγίδες θα μπορούσαν να γίνουν 14 φορές πιο συχνές στην ξηρά μέχρι το τέλος του αιώνα.

Όσο πιο αργά κινείται μια καταιγίδα, τόσο περισσότερη βροχή πέφτει σε μια μικρή περιοχή και τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών πλημμύρων.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες του αέρα που προκαλούνται από την κλιματική κρίση σημαίνουν ότι η ατμόσφαιρα μπορεί να κρατήσει περισσότερη υγρασία, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε πιο ακραίες βροχοπτώσεις. Η τελευταία ανάλυση, ωστόσο, είναι η πρώτη που αξιολογεί τον ρόλο των καταιγίδων που κινούνται αργά στην πρόκληση ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη.

Οι καταιγίδες που προβλέπονται στη νέα μελέτη κινούνται ακόμη πιο αργά από εκείνες που έπληξαν τη Γερμανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες την περασμένη εβδομάδα και έτσι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη πιο ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

«Οι προσομοιώσεις δίνουν την ιδέα ότι μπορούν να συμβούν ακόμη χειρότερα», δήλωσε ο Abdullah Kahraman από το Πανεπιστήμιο του Νιουκαστλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Αρκτική που θερμαίνεται γρήγορα μπορεί να είναι η βασική αιτία της επιβράδυνσης των καιρικών συστημάτων, επιβραδύνοντας τους ανέμους υψηλού επιπέδου. Το φαινόμενο έχει ήδη συνδεθεί με καταστροφικά κύματα θερμότητας στη Ρωσία και πλημμύρες στο Πακιστάν.

Η μελέτη έδειξε ότι η μεγαλύτερη αύξηση των καταιγίδων στην ξηρά είναι το καλοκαίρι.  Προς έκπληξη των επιστημόνων, σύμφωνα με τα μοντέλα, ο αντίκτυπος επεκτείνεται επίσης στις ψυχρότερες βόρειες περιοχές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των σκανδιναβικών χωρών.

Η ένταση και η κλίμακα των πρόσφατων πλημμυρών στη Δυτική Ευρώπη, όπου περισσότεροι από 180 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συγκλόνισαν τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν περίμεναν να σπάσουν τα ρεκόρ σε μια τόσο μεγάλη περιοχή ή τόσο σύντομα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επισκέφθηκε μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο την Κυριακή. «Πρέπει να επιταχύνουμε τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής». Πολλοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η υπερθέρμανση καθιστά τις ακραίες καιρικές συνθήκες πιο συχνές και έντονες.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, χρησιμοποίησε μοντέλα υπολογιστών Met Office με ανάλυση 2 χιλιομέτρων, το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις καιρού. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την κίνηση που ακολουθούν οι καταιγίδες σε ένα σενάριο όπου οι εκπομπές άνθρακα δεν μειώνονται και συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Αυτό μας δίνει μια πολύ χρήσιμη εικόνα για το πώς μπορεί να αλλάξει το κλίμα εάν οι άνθρωποι δεν αλλάξουν πραγματικά από την άποψη των εκπομπών ή της συμπεριφοράς», δήλωσε ο Kahraman.

Η μελέτη είναι μία από τις πρώτες που μοντελοποίησαν το κλίμα ολόκληρης της Ευρώπης σε τόσο μικρή ανάλυση. Η ομάδα ελπίζει να εξετάσει αργά κινούμενες καταιγίδες σε άλλα σενάρια όπου οι εκπομπές μειώνονται στο μέλλον, ωστόσο, αναμένει ότι θα παραμείνουν οι αυξήσεις στη συχνότητα τέτοιων καταιγίδων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian