Skip to main content

Εμφύτευση τσιπ εντοπισμού στα κέρατα απειλουμένων μαύρων ρινόκερων

Αισθητήρες εντοπισμού εμφυτεύτηκαν στα κέρατα μαύρων ρινόκερων που απειλούνται με εξαφάνιση, έτσι ώστε οι φύλακες των προστατευόμενων πάρκων να μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις τους και να τους προστατεύσουν από τους λαθροκυνηγούς.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Τανζανία και αποτελεί μέρος μιας πρωτοβουλίας «έξυπνων πάρκων», η οποία εφαρμόζεται σε αρκετά εθνικά πάρκα σε ολόκληρη την Αφρική. Οι μαύροι ρινόκεροι βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης και κάποια υποείδη έχουν ήδη εξαλειφθεί.

Το Ίδρυμα ShadowView και η οργάνωση Ίντερνετ της Ζωής χρησιμοποίησαν ειδικούς αισθητήρες, οι οποίοι παρέχουν συνδεσιμότητα σε αποστάσεις έως και 30 χιλιομέτρων. Τα τσιπ χαμηλής ενέργειας και ευρείας απόστασης, έχουν σχεδιαστεί για να είναι οικονομικά και ενεργειακά αποδοτικά και εμφυτεύτηκαν απευθείας στα κέρατα των ρινόκερων. Τα τσιπ έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τα τσιπ GPS, αλλά είναι πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικά, πράγμα που σημαίνει ότι οι ρινόκεροι μπορούν να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό ανενόχλητοι για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Τα δεδομένα μεταδίδονται από τους αισθητήρες σε μια αίθουσα παρατήρησης όπου τα στοιχεία εμφανίζονται σε έναν ψηφιακό χάρτη.

«Η βίαιη λαθροθηρία πληθυσμών ρινόκερου στην Αφρική έχει οδηγήσει στο να απομένουν λιγότεροι από 5.000 μαύροι ρινόκεροι στην άγρια ​​φύση», εξήγησε ο επικεφαλής του έργου, Τιμ βαν Νταμ.

«Χίλιοι από αυτούς ανήκουν στο υποείδος ανατολικού μαύρου ρινόκερου. Το πρόγραμμα έξυπνων πάρκων είναι ένα νέο εργαλείο στη μάχη κατά της λαθροθηρίας», πρόσθεσε.

Οι δύο οργανώσεις έλαβαν την υποστήριξη του WWF για να αυξήσουν την κάλυψη του δικτύου της προστατευόμενης περιοχής, έτσι ώστε όλοι οι μαύροι ρινόκεροι στην περιοχή να μπορούν να προστατευθούν.

Νέες εφαρμογές, όπως η βελτιωμένη παρακολούθηση των φραχτών, συνδεδεμένες κάμερες και παρακολούθηση εξοπλισμού, θα δρομολογηθούν επίσης στο εγγύς μέλλον.