Skip to main content

Οι μαϊμούδες «υψηλότερης κοινωνικής θέσης» έχουν διαφορετικούς εγκεφάλους

Οι μαϊμούδες στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας εμφανίζουν σημαντικές διαφορές στη φυσιολογία του εγκεφάλου τους, σε σχέση με αυτές που έχουν χαμηλότερο κοινωνικό στάτους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η μελέτη υποστηρίζει πως οι εγκέφαλοι των πρωτευόντων θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, μπορούν να εξειδικευτούν για τη ζωή σε κάθε άκρο της κοινωνικής κλίμακας. Οι εγκέφαλοι της κάθε ομάδας εμφανίζουν διογκωμένες συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες αντικατοπτρίζουν κληρονομικές ή επίκτητες τάσεις στο να ηγείται ή να ακολουθεί το κάθε άτομο.

Οι νευροβιολόγοι έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα συγκρίνοντας τα εγκεφαλογραφήματα 25 μακάκων οι οποίοι είχαν παρατηρηθεί αναλυτικά στο παρελθόν.

«Εξετάζουμε επίσης τις διαφορές στη μνήμη, τη μάθηση και τη λήψη αποφάσεων σε εγκεφαλικό επίπεδο», δήλωσε η Μέρι-Ανν Νούναν, επικεφαλής της μελέτης, η οποία πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν απροσδόκητα σαφή και ξεκάθαρα, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία των ζώων.

Οι μαϊμούδες στην κορυφή της κοινωνικής τους ομάδας, η οποία αποτελείται συνήθως από πέντε άτομα, εμφάνιζαν μεγαλύτερη αμυγδαλή, υποθάλαμο και πυρήνα ραφής. Οι κοινωνικά υποδεέστερες μαϊμούδες είχαν διογκωμένο ένα διαφορετικό σύμπλεγμα εγκεφαλικών περιοχών, όλες εντός μίας ομάδας υποφλοιικών στοιχείων που παλαιότερα ονομαζόταν ραβδωτό σώμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι περιοχές αυτές αποτελούν τα κυκλώματα του εγκεφάλου που έχουν ζωτική σημασία για τη διαπραγμάτευση κοινωνικών καταστάσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η κυριαρχία στο ζωικό βασίλειο δε βασίζεται μόνο στην φυσική δύναμη και την επιθετικότητα, αλλά και στη δημιουργία έξυπνων σχέσεων και συνασπισμών.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει λόγος να μην ισχύουν οι ίδιες τάσεις και σε άλλα πρωτεύοντα όπως οι πίθηκοι και οι άνθρωποι, αφού διαθέτουν και αυτά τις ίδιες εγκεφαλικές περιοχές. Ωστόσο η ανθρώπινη κοινωνία έχει αρκετά πιο πολύπλοκη κοινωνική δομή, και ένα άτομο μπορεί να διαθέτει ταυτόχρονα διαφορετικές κοινωνικές θέσεις σε διαφορετικές κοινωνικές υποομάδες.