Skip to main content

Καναδάς: Οι άνεμοι «απεγκλώβισαν» τις παγιδευμένες φάλαινες

Κοπάδι φαλαινών – δολοφόνων που είχαν παγιδευτεί από τις αρχές της εβδομάδας κάτω από τους πάγους του Χάντσον Μπέι, στον Καναδά, απεγκλωβίστηκαν χάρη στην αλλαγή της διεύθυνσης του ανέμου, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επικαλούμενος δύο κυνηγούς, ο αρχηγός κοινότητας των Εσκιμώων Ινουίτ που ζουν στην περιοχή, δήλωσε ότι οι άνεμοι απομάκρυναν τους θαλάσσιους πάγους από τις ακτές, ανοίγοντας το θαλάσσιο δρόμο για τα κήτη. Οι κυνηγοί «επιβεβαίωσαν ότι οι φάλαινες δεν βρίσκονται πια εκεί και πως η θάλασσα είναι πλέον ανοιχτή», είπε ο Τόμι Πόλισερ. «Τα νέα για τις φάλαινες είναι καλά».

Τις 11 παγιδευμένες όρκες εντόπισε ένας κυνηγός, την Τρίτη, μία ημέρα αφότου τα νερά του κόλπου πάγωσαν. Ανάμεσά τους ήταν και κάποια μικρά θαλάσσια θηλαστικά, κάτι που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για μέλη της ίδιας οικογένειας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κοπάδι εγκλωβίζεται κάτω από τους πάγους του Χάντσον Μπέι, στο βορειοανατολικό Καναδά.

Το περιστατικό προκάλεσε την κινητοποίηση των Ινουίτ και των καναδικών αρχών, οι οποίες επρόκειτο να στείλουν ειδικούς στο σημείο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής μιας κοινότητας Εσκιμώων, οι φάλαινες έμοιαζαν να πανικοβάλλονται καθώς μπορούσαν να αναπνεύσουν μόνο… εκ περιτροπής, μέσω μιας τρύπας στους πάγους «σε μέγεθος ημιφορτηγού».

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι περιστατικά όπως αυτό στον Καναδά λαμβάνουν χώρα «συχνότερα απ’ όσο πιστεύουμε». «Η δυναμική του πάγου αλλάζει με πολύ ταχείς ρυθμούς», εξήγησε μιλώντας στο Discovery News ο Κρίστιαν Ραμπ από την καναδική οργάνωση για τη μελέτη των κητωδών MICS.

«Ξαφνικά, τεράστιες εκτάσεις ανοιχτής θάλασσας γεμίζουν πάγους και [τα κήτη] δεν κατορθώνουν να διαφύγουν. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι τρύπες αυτές να παγώσουν, με αποτέλεσμα [οι φάλαινες] να πνιγούν.»