Skip to main content

Σφήκες – δολοφόνοι τρομοκρατούν την Κίνα

Εικοσιοκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, τις τελευταίες εβδομάδες στην κεντρική Κίνα, λόγω κύματος επιθέσεων από γιγαντιαίες σφήκες. Η έξαρση αποδίδεται στην άνοδο των θερμοκρασιών στη συγκεκριμένη περιοχή τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει ενισχύσει τον πληθυσμό της σφήκας Vespa mandarinia κάνοντάς την παράλληλα πιο επιθετική.

«Σημείο μηδέν» των επιθέσεων είναι η πόλη Ανκάνγκ, όπου από την 1η Ιουλίου 583 άνθρωποι έχουν δεχθεί επίθεση από σφήκες. Περίπου 70 εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Ορισμένοι από αυτούς ανέφεραν ότι σμήνη εντόμων τους κυνήγησαν για εκατοντάδες μέτρα προτού τους τσιμπήσουν – έως και 200 φορές!

«Έτρεχα και καλούσα σε βοήθεια, αλλά οι σφήκες με κυνήγησαν για 200 μέτρα και με τσιμπούσαν επί τρία λεπτά», δήλωσε στην κρατική China Youth Daily ο Τσεν Τσανγκλίν, ο οποίος δέχθηκε επίθεση την ώρα που δούλευε σε ορυζώνες.

Το τοξικό τσίμπημα των εντόμων μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτική αντίδραση ή ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια, από την οποία κατέληξαν πολλά από τα θύματα. Οι αρμόδιες αρχές κάλεσαν τους ανήσυχους κατοίκους να ζητήσουν βοήθεια εάν οι σφήκες τους τσιμπήσουν περισσότερες από 10 φορές προειδοποιώντας ότι όσοι δεχθούν πάνω από 30 τσιμπήματα πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε ειδική θεραπεία για να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές.

Οι επιθέσεις από σμήνη τέτοιων σφηκών, το μήκος των οποίων φθάνει τα 5 εκατοστά, είναι συνηθισμένες στην περιοχή και κορυφώνονται μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου. Φέτος όμως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, καθώς ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών, μόνο το τελευταίο τρίμηνο, είναι εξίσου μεγάλος με τον απολογισμό της τριετίας 2002-2005.

Επιστήμονες «δείχνουν» το φετινό παρατεταμένο κύμα καύσωνα ως βασική αιτία της έξαρσης των επιθέσεων. Τον Ιούλιο, σε πολλές περιοχές, ανάμεσά τους τη Σαγκάη, αναφέρθηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από θερμοπληξία. Επιπλέον, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ανθρώπινη παρουσία – όλο και πιο κοντά στις περιοχές αναπαραγωγής των σφηκών – είναι πιθανό να τις ταράζει και να τις κάνει πιο επιθετικές.