Skip to main content

Η Nestlé Ελλάς συνδράμει και εφέτος σε δράσεις αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης

Με γνώμονα την σπουδαιότητα της διατήρησης του δεσμού μεταξύ ανθρώπου και φύσης και έχοντας πάρει ξεκάθαρη στρατηγική θέση στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, που δεν αποτελεί απειλή αλλά πραγματικότητα, η Nestlé Ελλάς προωθεί, υποστηρίζει και συμπράττει σε συνεργασίες υλοποιώντας  μια ευρεία γκάμα πολυεπίπεδων δράσεων αντιμετώπισης περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Παράλληλα με την απρόσκοπτη υλοποίηση του σχεδιασμού που αφορά στις δεσμεύσεις της εταιρείας για καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2050, με πρώτο βήμα τη μείωση τους στο μισό έως το 2030, καθώς και τις πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες έως το 2025, ώστε καμία από τις συσκευασίες της να μην καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή ως απόρριμμα, η Nestlé συμμετέχει ενεργά σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες: το πρόγραμμα «WE SEA MORE» και το πρόγραμμα «Mediterranean Cleanup» που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης.

«Στη Nestlé Ελλάς αναπτύσσουμε και υποστηρίζουμε προγράμματα που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, ακολουθούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και αναδεικνύουν όχι μόνο την αναγκαιότητα αλλά και τη δύναμη της συνεργασίας στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων όπως είναι η θαλάσσια πλαστική ρύπανση. Με οδηγό τις δεσμεύσεις μας, αξιοποιούμε τη γνώση, τα εφόδια και την εμβέλεια που διαθέτουμε για να βρούμε νέες λύσεις και να φέρουμε ουσιαστική αλλαγή. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που διέπουν την φιλοσοφία της εταιρείας μας: καινοτομία, τεχνολογία, συνεργασία, σεβασμό για τον άνθρωπο, τις κοινότητές μας, τον πλανήτη» αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς κ. Νίκος Εμμανουηλίδης.

Παρά την προκλητική συγκυρία της πανδημίας, υλοποιήθηκαν για δεύτερη χρονιά φέτος και τα δύο προγράμματα, τα οποία εξελίσσονται σε ένα ισχυρό μοντέλο συνεργατικού «cluster» που προωθεί την περιβαλλοντική ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα.

Σε ό,τι αφορά το πρωτοπόρο πρόγραμμα «WE SEA MORE II»  που υλοποιεί η  Nestlé Ελλάς σε συνεργασία με την Polygreen, βασίζεται σε καινοτόμες τεχνολογίες και έχει ως στόχο την ανίχνευση, καταγραφή και συλλογή των απορριμμάτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Μέσα σε μόλις πέντε ημέρες συλλέχθηκαν περισσότεροι από 2,7 τόνοι απορριμμάτων από τις παραλίες του Αγίου Νικολάου (μικρό Καβούρι) και της Β’ Πλαζ Βούλας, καθώς την πρωτοβουλία «αγκάλιασε» ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης από την πρώτη στιγμή.  

Στόχος της δράσης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο ήταν η χαρτογράφηση των απορριμμάτων  με καινοτόμες τεχνολογικές μεθόδους τόσο στην επιφάνεια και τον βυθό της θάλασσας, όσο και στην ακτή, καθώς και η μετέπειτα συλλογή και ανακύκλωση τους. Πολύτιμοι σύμμαχοι στην αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος είναι η UcanDrone που εντοπίζει τη συσσώρευση απορριμμάτων  με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως η τηλεπισκόπηση και τα μη επανδρωμένα συστήματα ανίχνευσης (Drones), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών το οποίο επεξεργάζεται τα δεδομένα  και οι δύτες της  Divers’ World που ανέλαβαν την απομάκρυνση των απορριμμάτων  από τον βυθό.

Την συλλογή απορριμμάτων  από την ακτή φρόντισαν εθελοντές της Nestlé Ελλάς και της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, της Polygreen και του Δήμου με εντυπωσιακά αποτελέσματα αφού κατάφεραν να συλλέξουν 761 kg απορριμμάτων  από την παραλία. Η δέσμευση των εθελοντών σε αυτή την προσπάθεια σε συνδυασμό με τις δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων οδήγησαν στη συλλογή και απομάκρυνση συνολικά 2.718 κιλών απορριμμάτων  από τον βυθό και την ακτή, εκ των οποίων το 39% προήλθε από πλαστικά απορρίμματα, το 17% από ύφασμα και το 16% από scrap (αλουμίνιο και μέταλλο). Τα απορρίμματα που συλλέχθηκαν, διαχωρίστηκαν ανά ρεύμα, τοποθετήθηκαν σε -ειδικές συσκευασίες συλλογής και μεταφέρθηκαν στις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις της Polyeco -συνεργαζόμενη εταιρεία με την Polygreen- για  περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίησή τους.

Αντίστοιχα,  για δεύτερη  χρονιά η Nestlé Ελλάς συνεργάζεται με την «Εναλεία» υποστηρίζοντας το πρόγραμμα «Mediterranean Cleanup» που στόχο έχει τη δημιουργία ενός βιώσιμου θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η «Εναλεία» εκπαιδεύει και ενθαρρύνει τους ψαράδες να φέρνουν τα πλαστικά που «ψαρεύουν» πίσω στο λιμάνι, συλλέγοντας χιλιάδες κιλά πλαστικού από τον βυθό της θάλασσας κάθε μέρα. Ο Λευτέρης Αραπάκης, Συνιδρυτής της Εναλείας, μας μιλάει για το πλαίσιο της συνεργασίας του με την εταιρεία: «Η Nestlé υποστηρίζει το πρόγραμμά μας Mediterranean Cleanup με την «υιοθέτηση» 5 αλιευτικών στον Αργοσαρωνικό τα οποία έχουν μέχρι στιγμής συλλέξει 12.240 kg απορριμμάτων, εκ των οποίων τα 10.300 kg είναι πλαστικά. Επιπλέον, τη φετινή χρονιά, έχουμε επεκτείνει τη συνεργασία μας και στην  περιοχή της Βάρκιζας από όπου συλλέγουμε τα χρησιμοποιημένα δίχτυα των αλιέων έτσι ώστε να φροντίσουμε την ανακύκλωσή τους για να μην καταλήξουν στη θάλασσα ως δίχτυα-φαντάσματα. Η Nestlé με την τεχνογνωσία της, μας καθοδηγεί στην επανένταξη όλο και περισσότερου θαλάσσιου πλαστικού στην κυκλική οικονομία». Μέχρι στιγμής, οι αλιείς από τη Βάρκιζα έχουν συγκεντρώσει 3.500 κιλά χρησιμοποιημένων διχτυών, τα οποία θα οδηγηθούν για ανακύκλωση. Συνολικά, οι αλιείς που συμμετέχουν στο Mediterranean Cleanup, έχουν συλλέξει 205.276 κιλά από τη θάλασσα, εκ των οποίων 171.064 κιλά πλαστικών. Περίπου ένα 40% των πλαστικών θα ενταχθεί στην κυκλική οικονομία.