Skip to main content

Διακρατική συμφωνία για την αλίευση σκουμπριών με αντιρρήσεις της Κίνας

Τα κράτη-μέλη της Επιτροπής Αλιείας του Βορειοανατολικού Ειρηνικού συμφώνησαν να υιοθετήσουν την ιαπωνική πρόταση για τον περιορισμό του αριθμού των σκαφών αλίευσης σκουμπριών, στο πλαίσιο συνάντησης για την προστασία των αλιευτικών πόρων στο βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της συμφωνίας παραμένει αμφίβολη λόγω των ισχυρών αντιρρήσεων από την Κίνα, η οποία προσπαθεί να αναπτύξει την εγχώρια αλιευτική βιομηχανία της.

Τα μέλη της Επιτροπής Αλιείας του Βορειοανατολικού Ειρηνικού συναντήθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι, κατόπιν αιτήματος της ιαπωνικής κυβέρνησης. Οι άλλοι συμμετέχοντες είναι η Κίνα, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν.

Σε ό,τι αφορά το σκουμπρί, οι χώρες κατέληξαν στην σύσταση μη αύξησης του αριθμού των αλιευτικών σκαφών, καθώς και στη διεξαγωγή αναλυτικής έρευνας για θέματα όπως το μέγεθος των αλιευτικών πόρων στο εγγύς μέλλον.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αρχικά ήλπιζε η συμφωνία να υποχρέωνε κάθε χώρα να μην αυξήσει τον αριθμό των σκαφών, αλλά κατέληξε τελικά στην ασθενέστερη «σύσταση».

Η συμφωνία αυτή δεν είναι δεσμευτική και παραμένει ένα πιθανό «παραθυράκι» για τη χρήση μεγαλύτερων σκαφών που θα επιτρέπουν μεγαλύτερα αλιεύματα χωρίς την αύξηση του αριθμού των σκαφών.

Η επιθυμία της ιαπωνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τους περιορισμούς σχετικά με την αλιεία σκουμπριού αποτελεί απάντηση στη ραγδαία αύξηση των αλιευμάτων από κινεζικά σκάφη σε διεθνή ύδατα.

Τα ιαπωνικά σκάφη αλιεύουν κυρίως στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, και σπάνια σε διεθνή ύδατα. Ωστόσο, 20 κινεζικά σκάφη αλίευαν σε διεθνή ύδατα στο βόρειο Ειρηνικό δίπλα στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας το 2014. Το 2015, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 80 σκάφη που αλίευσαν 134.846 τόνους σκουμπριού.

Τα κράτη είναι ελεύθερα να λειτουργούν σε διεθνή ύδατα, αλλά ο Οργανισμός Αλιείας ανησυχεί για την αρνητική επίδραση στην ιαπωνική αλιευτική βιομηχανία, αν τα κινεζικά σκάφη συνεχίσουν να υπεραλιεύουν σε ύδατα κοντά στα καλύτερα αλιευτικά πεδία της ΑΟΖ της Ιαπωνίας.

Για τη διαχείριση των αλιευτικών πόρων, η ιαπωνική κυβέρνηση περιορίζει το σύνολο των αλιευμάτων σκουμπριού από εγχώριους αλιείς στους 822.000 τόνους ετησίως. Τα πραγματικά αλιεύματα κυμαίνονται από 400.000 έως 600.000 τόνους. Στην Κίνα, η αυξημένη ευαισθητοποίηση για την υγεία και η άνοδος των εισοδημάτων έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση ψαριών και οι πόροι του Ειρηνικού ίσως να μην επαρκούν στο εγγύς μέλλον.