Skip to main content

ΗΠΑ: Πτώση 30% του κόστους ηλιακής ενέργειας μέσα σε ένα έτος

Το κόστος της ηλιακής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά 30% μέσα σε μόλις ένα χρόνο, σύμφωνα με έκθεση των Εθνικών Εργαστηρίων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή ανά βατ είναι τώρα μόλις 1,03 δολάρια για συστήματα σταθερής κλίσης και 1,11 για τα δυναμικά συστήματα που παρακολουθούν την κίνηση του ηλίου, βελτιστοποιώντας έτσι την απορρόφηση ενέργειας. Η συνεχιζόμενη πτώση του κόστους των φωτοβολταϊκών μονάδων αναφέρεται ως ο κυριότερος λόγος για αυτές τις εξελίξεις.

Η Κίνα, η οποία τα τελευταία χρόνια ηγείται στον τομέα της ηλιακής τεχνολογίας, είναι υπεύθυνη για την κατασκευή της πλειοψηφίας αυτών των μονάδων και των εξαρτημάτων τους. Η παραγωγή στην Κίνα είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, γεγονός που σημαίνει ότι οι εισαγωγείς στις ΗΠΑ είναι σε θέση να αγοράσουν τα υλικά φθηνότερα, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην πτώση τους κόστους.

Τα τελευταία χρόνια, οι ηλιακοί συλλέκτες έχουν γίνει όλο και πιο προσιτοί για οικιακή χρήση. Ωστόσο, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια. Ενδεικτικά, νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία Duke Energy στην πολιτεία της Φλόριντα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει έξι δισεκατομμύρια δολάρια για έργα υποδομής ηλιακής ενέργειας, αντί να διαθέσει περισσότερα χρήματα στην πυρηνική ενέργεια.

Οι πτώση των τιμών και η αποδοτικότερη χρήση των υλικών καθιστούν την ηλιακή ενέργεια πιο βιώσιμη από ποτέ. Αντίθετα, η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας αντιμετωπίζει κρίση στις ΗΠΑ, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κλείσιμο έως και των μισών από τους 99 αντιδραστήρες που διαθέτει η χώρα μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. Πέρα από την ηλιακή ενέργεια, η άνοδος της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου και οι ανησυχίες ασφαλείας μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011, είναι οι κυριότεροι παράγοντες για την αρνητική αυτή τάση. Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας τον Αύγουστο, το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας αναμένεται να πέσει από 20% σε 11% έως το 2050.