Skip to main content

Ξεκίνησε η ετήσια σφαγή δελφινιών στον όρμο Ταϊτζί της Ιαπωνίας

Η διαβόητη εξαμηνιαία κυνηγετική περίοδος των δελφινιών ξεκίνησε χθες στην πόλη Ταϊτζί της Ιαπωνίας, αν και οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να καθυστερήσουν τις πρώτες σφαγές δελφινιών.

Το έθιμο αυτό, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ντόπιοι εγκλωβίζουν εκατοντάδες δελφίνια στον απομονωμένο ορμίσκο της πόλης και στη συνέχεια τα θανατώνουν με ιδιαίτερα βάναυσο τρόπο, έγινε παγκοσμίως γνωστό όταν αποτυπώθηκε σε σχετικό ντοκιμαντέρ του 2009, το οποίο βραβεύτηκε με Όσκαρ.

Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων βρίσκονται ήδη στην πόλη να παρακολουθήσουν το κυνήγι, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος Φεβρουαρίου. Εξάλλου χθες ξεκίνησε επίσημα και το κυνήγι φαλαινών, το οποίο θα διαρκέσει ακόμα περισσότερο, έως το τέλος Απριλίου.

Οι υπερασπιστές του εθίμου ισχυρίζονται ότι το κυνήγι αποτελεί μία μακρόχρονη τοπική παράδοση και επισημαίνουν ότι τα ζώα που θανατώνονται δε βρίσκονται σε κίνδυνο, μια θέση που υποστηρίζεται και από την επίσημη ιαπωνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους τοπικούς ψαράδες, η θανάτωση των δελφινιών είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της ποσότητας ψαριών που καταναλώνουν. Επιπλέον χαρακτηρίζουν τις αντιρρήσεις του δυτικού κόσμου ως υποκριτικές, καθώς αγνοούν το συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό αγελάδων, χοίρων και προβάτων που σφαγιάζονται ετησίως.

Ωστόσο σύμφωνα με τις φιλοζωικές οργανώσεις δεν υπάρχει επαρκής ζήτηση στην αγορά για το κρέας των δελφινιών που σκοτώνονται, το οποίο επιπλέον περιέχει επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου.

Το περασμένο έτος περίπου 850 δελφίνια πέθαναν, ενώ 150 πιάστηκαν αιχμάλωτα, σύμφωνα με μη-κυβερνητικές οργανώσεις για την προστασία των ζώων. Οι υπεύθυνοι του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του 2009 επικαλούνται πηγές που αναφέρουν πως το κυνήγι κοστίζει τη ζωή σε περισσότερα από 20.000 δελφίνια το χρόνο.

Την περασμένη Κυριακή, περίπου 30 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τόκιο για να διαμαρτυρηθούν για το κυνήγι δελφινιών, ισχυριζόμενοι ότι αμαυρώνει τη φήμη της Ιαπωνίας στο εξωτερικό.