Skip to main content

Η Ν. Υόρκη απαιτεί από τους ιδιοκτήτες κτηρίων να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ανακοίνωσε νέους κανόνες που αποσκοπούν στη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της πόλης, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες να αναβαθμίσουν τα κτήριά τους με επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα, ενώ προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις για μη συμμόρφωση.

Τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για το ζεστό νερό και τη θέρμανση στα κτήρια αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Νέας Υόρκης, αγγίζοντας το 42% των συνολικών εκπομπών. Οι νέοι κανονισμοί απαιτούν από όλους τους ιδιοκτήτες κτιρίων άνω των 2.320 τετραγωνικών μέτρων να συμμορφωθούν με τα νέα όρια για τα ορυκτά καύσιμα στα επόμενα 12 με 17 χρόνια.

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες, αυτό σημαίνει βελτιώσεις στους θερμοσίφωνες και άλλους θερμαντήρες νερού, τις στέγες και τα παράθυρα, τους λέβητες και τα συστήματα διανομής θερμότητας. Ωστόσο, για τα 14.500 κτήρια με τη χειρότερη απόδοση, που παράγουν σήμερα περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της πόλης, οι κανόνες απαιτούν την αναβάθμιση της απόδοσης και την αντικατάσταση εξοπλισμού.

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού νωρίτερα αυτό το έτος, ο δήμαρχος ντε Μπλάζιο δεσμεύθηκε ότι η Νέα Υόρκη θα τηρήσει τη Συνθήκη και θα εντείνει τις δικές της προσπάθειες για να επιτύχει τον στόχο του 2050, περί 80% μείωσης των εκπομπών. Το νέο πλαίσιο κανόνων αποτελεί ένα βήμα για την τήρηση αυτής της υπόσχεσης.

«Ο χρόνος δεν είναι στο πλευρό μας. Η Νέα Υόρκη θα συνεχίσει να κάνει σημαντικές αλλαγές για να βοηθήσει στην προστασία της πόλης μας και να αποτρέψει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να εξαλείψουμε την εξάρτηση των κτιρίων από τα ορυκτά καύσιμα εδώ και τώρα. Για να το επιτύχουμε αυτό, επιβάλλουμε αναβαθμίσεις για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων μας, βοηθώντας μας να συνεχίσουμε να τηρούμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην Ουάσινγκτον, δεν θα αποφύγουμε την ευθύνη μας», δήλωσε ο ντε Μπλάζιο.

Οι πιο σημαντικές μειώσεις εκπομπών της Νέας Υόρκης αναμένεται να πραγματοποιηθούν την επόμενη δεκαετία, και μέχρι το 2035 οι νέοι αυτοί στόχοι θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% σε ολόκληρη την πόλη, κάτι που ισοδυναμεί με την αφαίρεση 900.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους. Οι κάτοικοι της πόλης θα επωφεληθούν επίσης από την εξοικονόμηση ενέργειας έως και κατά 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ η εφαρμογή των νέων μέτρων θα δημιουργήσει 17.000 «πράσινες» θέσεις εργασίες.