Skip to main content

Κρίση εκ Κίνας για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ανακύκλωσης χαρτιού

Βαθύτατη κρίση βιώνουν οι βιομηχανίες ανακύκλωσης χάρτου της Ευρώπης. Και τούτο έχει άμεση σχέση με την απόφαση του Πεκίνου να κλείσει την πόρτα στα απορρίμματα από το εξωτερικό. 

Όπως επισημαίνει η ένωση EuRIC, η κινεζική απαγόρευση στις εισαγωγές απορριμμάτων έχει οδηγήσει στα ύψη την προσφορά ανακυκλωμένου χαρτιού, με το πλεόνασμα να έχει πυροδοτήσει κατάρρευση των τιμών. Σύμφωνα με την EuRIC «η τιμή στην αγορά είναι σήμερα αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017». 

Τον Ιούλιο του 2017 η Κίνα ειδοποίησε τον ΠΟΕ ότι θα αποαγορεύσει τις εισαγωγές 24 ειδών σκουπιδιών από 1ης Ιανουαρίου 2018, συμπεριλαμβανομένων πλαστικού και ανάμεικτου χάρτου, ενώ σχεδιάζει έως τα τέλη του τρέχοντος έτους να σταματήσει πλήρως όλες τις εισαγωγές αποβλήτων, επικαλούμενη περιβαλλοντικές ανησυχίες. 

Αν και τότε ορισμένες εταιρείες ανακύκλωσης στην γηραιά ήπειρο θέλησαν να επιδείξουν γενναιότητα, χαρακτηρίζοντας την κινεζική απόφαση «μήνυμα αφύπνισης» και «τεράστια ευκαιρία» για αλλαγές προς το καλύτερο στον κλάδο, η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ πιο σκληρή. 

Η Ε.Ε. έχει ένα τεράστιο πρόβλημα απορριμμάτων. Και αυτό γιατί έστελνε το 60% του πλαστικού και το 13% του χαρτιού, που συγκέντρωνε για ανακύκλωση, στην Κίνα. Το 2018 η Ευρώπη συνέλεξε 56,5 εκατ. τόνους ανακυκλωμένου χαρτιού και χρησιμοποίησε 48,5 εκατ. τόνους για δική της παραγωγή, σύμφωνα με την EuRIC. Το χάσμα προσφοράς και ζήτησης υπερβαίνει έτσι τα 8 εκατ. τόνους ανακυκλωμένου χαρτιού, γεγονός που εξηγεί την κατάρρευση των τιμών και το οξύτατο πρόβλημα βιωσιμότητας των εταιρειών του κλάδου. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters