Skip to main content

ΗΠΑ: Eπίδοξοι «εισβολείς» στην ιαπωνική αποβάθρα που ξεβράστηκε

Την περασμένη εβδομάδα, η είδηση ότι μια αποβάθρα, που παρασύρθηκε με το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, ταξίδεψε από την Ιαπωνία ως το Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών, προκάλεσε έκπληξη ειδικά στους ντόπιους, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο ιαπωνικό αντικείμενο που έχει μέχρι στιγμής ξεβραστεί στις αμερικανικές ακτές. Όπως έγινε τώρα γνωστό, η αποβάθρα… δεν ήρθε μόνη, αλλά μετέφερε «λαθρεπιβάτες»: είδη-εισβολείς, την απόβαση των οποίων προσπαθούν τώρα να αποτρέψουν οι αμερικανικές αρχές.

Βιολόγοι από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ειδικοί σε θέματα αλλοχθόνων ειδών, κλήθηκαν να εξετάσουν τη μήκους 6 μέτρων αποβάθρα από ατσάλι και τσιμέντο για να διαπιστώσουν σύντομα ότι… σφύζει από ζωή. Ήδη έχουν συλλέξει περίπου πέντε είδη πεταλίδων, αστερίες, αχινούς, ανεμώνες, σαλιγκάρια και μύδια μεταξύ άλλων. Σε ολόκληρη την αποβάθρα υπολογίζεται ότι βρέθηκαν περίπου 10 τόνοι οργανισμών!

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι περισσότερα τέτοια είδη θα μπορούσαν να «εισβάλουν» με παρόμοιο τρόπο σε οικοσυστήματα των δυτικών ακτών των ΗΠΑ, ενδεχομένως πάνω σε αντικείμενα και συντρίμμια που θα συνεχίσουν να διασχίζουν τον Ειρηνικό Ωκεανό για τους επόμενους μήνες. «Γνωρίζουμε ότι είδη εξαφανίζονται εξαιτίας εισβολέων», λέει ο ερευνητής Τζον Τσάπμαν. «Είναι σαν να εκτοξεύεις βέλη στο σκοτάδι – κάποια ίσως χτυπήσουν το στόχο.»

Η αποβάθρα διένυσε σχεδόν 9.000 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Μισάγουα, στη βόρεια Ιαπωνία, μέχρι την παραλία Aγκεϊτ. Ο Τσάπμαν και οι συνάδελφοί του χαρακτηρίζουν «εκπληκτικό» το γεγονός ότι τόσα είδη επέζησαν ενός τόσο μεγάλου και δύσκολου ταξιδιού παρά το γεγονός ότι π.χ. τα ασπόνδυλα μπορούν να επιβιώσουν για μήνες χωρίς τροφή. Λένε ότι η ανακάλυψη οδηγεί αναγκαστικά σε επαναξιολόγηση όσων γνώριζαν μέχρι σήμερα για την ικανότητα πολλών ζώων να επιβιώσουν σε σκληρές συνθήκες στον ωκεανό.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποια από αυτά τα πλάσματα να άφησαν την αποβάθρα για να βρεθούν στη στεριά. Προειδοποιούν ότι εάν κάτι τέτοιο πράγματι συνέβη, αυτοί οι οργανισμοί που αποδείχθηκαν τόσο ανθεκτικοί στη θάλασσα, είναι πιθανό να πολλαπλασιαστούν με ταχύτατους ρυθμούς στους νέους οικοτόπους τους. Ο Τσάπμαν και η υπόλοιπη ομάδα πασχίζουν να αποτρέψουν τις πιθανές συνέπειες, αν και όπως επισημαίνουν, ο κίνδυνος θα αυξάνεται με κάθε αντικείμενο που θα φθάνει από την Ιαπωνία στις Ηνωμένες Πολιτείες.