Skip to main content

ΗΠΑ: Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τον ευρωπαϊκό φόρο άνθρακα

Στον αέρα βρίσκεται η επέκταση του ευρωπαϊκού φόρου άνθρακα στις αερομεταφορές, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να σκληραίνουν τη στάση τους πιέζοντας Βρυξέλλες και ΟΗΕ να βάλουν νερό στο κρασί τους. Λίγους μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί ένωσαν τη φωνή τους λέγοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η εφαρμογή των σχεδίων της, να φορολογήσει τις αεροπορικές εταιρίες για το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται κατά τις πτήσεις τους, είναι ανέφικτη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινήθηκε έτσι επειδή πιστεύει ότι έπρεπε να κάνει μια τολμηρή προσπάθεια για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και κατανοώ γιατί το έκαναν», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας, ο Τζέι Ροκφέλερ των Δημοκρατικών. «Πιστεύω όμως ότι η μονομερής ενέργειά της δεν υποστηρίζεται από τη διεθνή νομοθεσία. Στηρίζω τους στόχους, αλλά πρέπει να εναντιωθώ στην ενέργεια».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και το πιο υψηλόβαθμο μέλος της επιτροπής από πλευράς Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής δικαιωμάτων ρύπων, ενεργεί έξω από τη δικαιοδοσία της και είναι βέβαιο ότι οι συνέπειες για τις αερομεταφορές θα είναι αρνητικές», είπε η Κέι Μπέιλι Χάτσινσον εν μέσω φόβων ότι η επιμονή των Βρυξελλών να επιβάλουν το φόρο σε όσους αερομεταφορείς πετούν από και προς τα εδάφη των «27» θα οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο.

Για το θέμα κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής και ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών, ο οποίος αξίωσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεγαλύτερη «ευελιξία». Ο Ρέι Λαχούντ αρνήθηκε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει αδιευκρίνιστα αντίποινα σε περίπτωση μη επίτευξης μιας συμβιβαστικής συμφωνίας, όπως μετέδιδαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση συζητά κυρίως το ενδεχόμενο προσφυγής στα Ηνωμένα Έθνη, κάτι που ζητούν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όμως σίγουρα θα κλιμάκωνε την αντιπαράθεση.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συναντήσεις μεταξύ Ευρωπαίων, Αμερικανών και αξιωματούχων από άλλες χώρες σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Η Κομισιόν ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω. «Δεν υπάρχει προοπτική άρσης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», ξεκαθάρισε ο γενικός διευθυντής κλιματικής δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζος Ντελμπέκε.

Οι αερομεταφορείς έχουν ενταχθεί από την 1η Ιανουαρίου στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών. Το Πεκίνο είχε ήδη καλέσει τις κινεζικές εταιρίες να μην πληρώσουν τους προβλεπόμενους φόρους, αψηφώντας την ευρωπαϊκή απειλή προστίμων ή ακόμη και απαγόρευσης λειτουργίας στην Ε.Ε. για όσους δεν συμμορφωθούν.