Skip to main content

Meteo: Ακραία για τρεις λόγους η δασική πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της 19ης Μαΐου στον Σχίνο Κορινθίας αποτελεί το σημαντικότερο συμβάν της πρόσφατης δεκαετίας, διαπιστώνει ο κόμβος meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Όπως εξηγεί σε σημερινή ανάλυσή του, με βάση προσομοιώσεις που πραγματοποιήθηκαν με την ανανεωμένη έκδοση (2.0) του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης IRIS, η δασική αυτή πυρκαγιά ήταν μια πυρκαγιά κατηγορίας 5. Αυτής της κατηγορίας οι δασικές πυρκαγιές είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν, καθώς χαρακτηρίζονται από:

1) πάρα πολύ υψηλές ταχύτητες εξάπλωσης (στις προσομοιώσεις του IRIS, η μέγιστη ταχύτητα εξάπλωσης για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά ήταν της τάξης των 120 m/min),

2) πολύ υψηλής πυκνότητας κηλίδωση (έναρξη νέων εστιών με μεταφορά καιόμενης ύλης σε μεγάλες αποστάσεις) και

3) χαοτική και απρόβλεπτη συμπεριφορά.

Η δασική πυρκαγιά του Σχίνου είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά (χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που δημοσιεύθηκε χθες στο YouTube), ενώ την δεύτερη ημέρα της εξάπλωσης της (20/5/21) παρουσίασε και πυρο-ανωμεταφορά, οπότε και καταγράφηκε η δημιουργία ενός πυροσωρείτη.

Ακραίες δασικές πυρκαγιές, όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας, δοκιμάζουν τα όρια ακόμη και των πιο προηγμένων τεχνολογικά κατασταλτικών μηχανισμών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προγνωστικά εργαλεία όπως το IRIS 2.0 μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά, μέσα από την ταχεία παροχή αξιόπιστης προγνωστικής πληροφορίας για τα χαρακτηριστικά μιας δασικής πυρκαγιάς και της αναμενόμενης εξάπλωσης της. Στην περίπτωση της δασικής πυρκαγιάς του Σχίνου, το IRIS 2.0 κατάφερε πράγματι να προσομοιώσει την ακραία συμπεριφορά του πυρός.

Μέσα από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη και βελτίωση του, το IRIS 2.0 αποτελεί σήμερα ένα εργαλείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του meteo.gr το οποίο είναι στην επιχειρησιακή διάθεση οποιουδήποτε αρμόδιου φορέα ή αρχής στοχεύει στην αντιμετώπιση και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες και προηγμένες μεθόδους και πρακτικές.