Skip to main content

IPCC: Ο άνθρωπος υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή

Η επιστημονική κοινότητα είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε βέβαιη ότι ο άνθρωπος βρίσκεται πίσω από την άνοδο των παγκόσμιων θερμοκρασιών μέσω της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, είναι σε θέση να εξηγήσει την «παύση» της υπερθέρμανσης, τα τελευταία χρόνια, την οποία χρησιμοποιούν ως βασικό επιχείρημα οι αμφισβητίες της κλιματικής αλλαγής. Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Διεθνούς Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, λίγες ημέρες προτού δοθεί στη δημοσιότητα η πολυαναμενόμενη αξιολόγησή της.

«Οπωσδήποτε έχει ενισχυθεί η πεποίθησή μας ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί πραγματικότητα και ότι τα ανθρώπινα όντα ευθύνονται», είπε ο Ραχέντρα Πασόρι σε συνέντευξή του στο BBC. «Δεν πιστεύω ότι έχει επιβραδυνθεί [ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας] και εφιστώ την προσοχή σας στην ξεκάθαρη δήλωση του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού, βάσει παρατηρήσεων, ότι η πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα υπήρξε η θερμότερη στα χρονικά», συμπλήρωσε παραπέμποντας στην πλήρη έκθεση που θα δημοσιευτεί.

Το προσχέδιο των 31 σελίδων παραδόθηκε, τη Δευτέρα, σε επιστήμονες και αντιπροσώπους από 110 χώρες. Μετά από ένα τελευταίο «χτένισμα», το τελικό κείμενο θα εγκριθεί και θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, ενώ θα λειτουργήσει ως οδηγός για τις κυβερνήσεις που μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν πάνω στο πλαίσιο, το οποίο θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Σύμφωνα με τμήματα της έκθεσης, τα οποία διέρρευσαν τις προηγούμενες εβδομάδες, οι ανθρώπινες δραστηριότητες – κυρίως η καύση ορυκτών καυσίμων – είναι «εξαιρετικά πιθανό» να συνιστούν την υπ’ αριθμόν ένα αιτία της υπερθέρμανσης από τη δεκαετία του 1950, με τους επιστήμονες να εκφράζουν  πλέον βεβαιότητα σε ποσοστό τουλάχιστον 95%.

Η προσοχή θα είναι στραμμένη στα κομμάτια της έκθεσης που θα επιχειρούν να εξηγήσουν τη διαφαινόμενη επιβράδυνση των ρυθμών της υπερθέρμανσης από τις αρχές του αιώνα. Σύμφωνα με την τεχνική σύνοψη που συνοδεύει την έκθεση, τέτοιες περίοδοι δεν είναι ασυνήθιστες στα κλιματικά χρονικά, διαρκούν περίπου 15 χρόνια και οφείλονται σε ένα συνδυασμό φαινομένων, από την κυκλική μείωση της ενέργειας που εκπέμπεται από τον ήλιο μέχρι τις ηφαιστειακές εκρήξεις.

«Περιμένω ότι ο κόσμος θα καταλάβει πόσο απλό και σοβαρό είναι το μήνυμα που στέλνουμε», δήλωσε ο Πασόρι κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών. Η κλιματική αλλαγή «θα αλλάξει τις ζωές μας, τις οικονομίες μας, τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί ο πλανήτης μας στο μέλλον», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ Αχίμ Στάινερ προσθέτοντας ότι η στροφή προς μια πιο πράσινη οικονομία με βάση τις ΑΠΕ θα αποφέρει πολλά οφέλη.