Τον περασμένο Ιούνιο, η εταιρεία TuNur με έδρα την Τυνησία υπέβαλε αίτηση για εξαγωγή 4,5 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει πέντε εκατομμύρια σπίτια. Εάν η κοινοπραξία μεταξύ της εταιρείας Nur Energie και επενδυτών από την Τυνησία και τη Μάλτα αποδειχθεί επιτυχημένη, το ενεργειακό τοπίο στην Ευρώπη αναμένεται αλλάξει σε σημαντικό βαθμό.
«Σήμερα η Ευρώπη διαθέτει μια αγορά που χρειάζεται να εκπέμπει χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς εισαγωγής ενέργειας από άλλες χώρες. Ακριβώς δίπλα της βρίσκεται μια περιοχή με τρομερούς πόρους ηλιακής ενέργειας που έχει επίσης ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη. Τέλος, υπάρχουν τεχνολογίες που μπορούν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές και να έχουν πολύ υψηλό τοπικό αντίκτυπο», δήλωσε ο Ντάνιελ Ριτς, ανώτατο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της TuNur.
Το έργο σημειώνει ταχεία πρόοδο και μέχρι το 2020, η ηλιακή εγκατάσταση της TuNur στην Τυνησία θα συνδεθεί με τη Μάλτα, μετά από επένδυση περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το νησιωτικό κράτος συνδέεται ήδη με την ευρωπαϊκή ενδοχώρα μέσω υποθαλάσσιας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέεται με τη Σικελία. Ένα δεύτερο έργο θα συνδέσει την Τυνησία με την κεντρική Ιταλία σε ένα σημείο βόρεια της Ρώμης, ενώ ένα τρίτο έργο, για τη σύνδεση της Τυνησίας με ένα σημείο στη νότια Γαλλία, βρίσκεται επί του παρόντος υπό εξέταση.
Εκτός από την παροχή καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη, το έργο θα δημιουργήσει επενδύσεις ύψους άνω των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τυνησία, εάν ευοδωθεί, ενώ θα δημιουργηθούν επίσης περίπου 20.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ειδικά στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές του εσωτερικού της χώρας.