Skip to main content

Oι «φαύλοι» πιγκουίνοι που σόκαραν εξερευνητές πριν από 100 χρόνια

Μια έκθεση, στην οποία περιγράφονται ομοφυλοφιλικές πράξεις μεταξύ πιγκουίνων, η σεξουαλική κακοποίηση νεαρών πτηνών, ακόμη και οι απόπειρες αρσενικών να συνευρεθούν με νεκρά θηλυκά, φέρνει στο φως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Ο συντάκτης, επιστήμονας που συνόδευε το Βρετανό Καπετάνιο Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ στην Ανταρκτική, πριν από έναν αιώνα, θεώρησε τόσο σοκαριστικές τις παρατηρήσεις του που αρχικά τις κατέγραψε στην ελληνική γλώσσα, ώστε να μην μπορεί να τα διαβάσει ο μέσος αναγνώστης.

Ο Τζορτζ Μάρεϊ Λέβικ μετείχε στην Αποστολή της Νέας Γης, του Κάπταιν Σκοτ, για την ανακάλυψη του Νοτίου Πόλου, η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1910 – 1913. Περιγράφει τα ευρήματά του στο – επί δεκαετίες χαμένο- κείμενο με τίτλο «Οι Σεξουαλικές Συνήθειες του Πιγκουίνου τς Αδελίας», όπως ονομάζεται το είδος που απαντάται ευρέως στην Ανταρκτική. Μέχρι σήμερα παραμένει ο μοναδικός άνθρωπος που έχει μελετήσει τους πιγκουίνους για έναν ολόκληρο κύκλο ζευγαρώματος, αφού πέρασε με μια αποικία όλο το ανταρκτικό καλοκαίρι του 1911 – 1912.

«Χούλιγκαν» ή…

Το πρώτο σοκ για το Λέβικ ήταν η προσπάθεια ενός νεαρού πιγκουίνου να ζευγαρώσει με ένα νεκρό θηλυκό. Στη συνέχεια είδε αρσενικά να συνευρίσκονται με αρσενικά, αλλά και με θηλυκά που είχαν πεθάνει μήνες νωρίτερα. Είδε επίσης αρσενικά σχεδόν να «βιάζουν» θηλυκά ή τα μικρά τους – και κάποιες φορές να τα σκοτώνουν. Στο κείμενό του κάνει λόγο για «εκπληκτική φαυλότητα» από την πλευρά των «πιγκουίνων-χούλιγκαν», όπως τους χαρακτηρίζει.

Ο Λέβικ αποφάσισε ότι η πιο σώφρων τακτική είναι η αυτολογοκρισία. Έτσι, η έκθεση δημοσιεύτηκε στα ελληνικά προκειμένου μόνο να έχουν πρόσβαση σε αυτήν οι μορφωμένοι άνδρες της εποχής. Όταν επέστρεψε στη Βρετανία, έγραψε νέα έκθεση – στην αγγλική γλώσσα αυτή τη φορά- με τίτλο «Φυσική Ιστορία του Πιγκουίνου της Αδελίας». Όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, το κεφάλαιο για τις σεξουαλικές συνήθειες του θαλάσσιου πτηνού απουσίαζε, αν και φαίνεται ότι ο επιστήμονας το έδωσε τελικά σε ελάχιστους συναδέλφους του.

…άπειροι οι πιγκουίνοι;

Ένα αντίγραφο του κειμένου ανακάλυψε πρόσφατα ο επικεφαλής του τμήματος πτηνών στο βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ο Ντάγκλας Ράσελ λέει ότι η συμπεριφορά που προκάλεσε τον αποτροπιασμό του Λέβικ είναι αυτή που ευθύνεται για την απειρία των πιγκουίνων. «Οι πιγκουίνοι της Αδελίας συρρέουν στις αποικίες τους τον Οκτώβριο για να αρχίσουν να ζευγαρώνουν», εξηγεί. «Έχουν στη διάθεσή τους μόλις λίγες εβδομάδες για να το κάνουν και πολύ απλά, τα νεαρά ενήλικα πτηνά δεν γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν, γι’ αυτό και φαινομενικά συμπεριφέρονται με φαυλότητα».