Μετά από 20 ώρες έντονης συζήτησης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί αλιείας συμφώνησαν τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες να απαγορευτεί η πρακτική της απόρριψης αλιευμάτων, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ). Προκαλώντας την αντίδραση οικολογικών οργανώσεων ωστόσο, γνωστοποίησαν ότι η απαγόρευση θα γίνει σταδιακά, έως το 2020, οπότε και θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί πλήρως.
Η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, η οποία ζητούσε πιο δραστικά μέτρα, χαιρέτισε τη συμφωνία για «μια πραγματική απαγόρευση της απόρριψης με σαφείς ημερομηνίες». Αναφερόμενη στην υιοθέτηση από τους υπουργούς των προτάσεων περί «Μέγιστης Βιώσιμης Απόδοσης» (ΜΒΑ), δηλαδή ανώτατων ορίων των ψαριών που μπορούν να αλιευτούν χωρίς να υπονομευτούν οι δυνατότητες αναπαραγωγής τους, η κα. Δαμανάκη έκανε λόγο για «ένα πραγματικό βήμα μπροστά» αν και παραδέχθηκε ότι «είναι γεγονός πως η πρόταση της Κομισιόν ήταν πιο φιλόδοξη».
Οι προτάσεις για απαγόρευση της απόρριψης στη θάλασσα των «άχρηστων» ψαριών από τους αλιείς, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τις ποσοστώσεις που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είχαν διχάσει τους «27». Βρετανία, Γερμανία, σκανδιναβικές χώρες και Ολλανδία ζητούσαν οι ψαράδες να υποχρεώνονται να φέρνουν όλα τους τα αλιεύματα στο λιμάνι και τα επιπλέον ψάρια να αφαιρούνται από τις ποσοστώσεις τους. Γαλλία και Ισπανία ζητούσαν μια σταδιακή απαγόρευση.
Με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι ψαράδες πετούν κάθε χρόνο πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους νεκρά ψάρια. Με τα νέα δεδομένα, είναι πιθανό η απόρριψη κολιού και ρέγκας να απαγορευτεί από το 2014, όμως για άλλα είδη, τα αποθέματα των οποίων δέχονται μεγάλη πίεση, π.χ. ο μπακαλιάρος ή η γλώσσα, δεν θα σταματήσει πριν από το 2015. Η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως προς τα τέλη της δεκαετίας, όταν πλέον θα είναι αργά, όπως υποστηρίζουν οικολογικές οργανώσεις μεταξύ άλλων.
Το 80% των αποθεμάτων στη Μεσόγειο έχουν υπεραλιευτεί – κάτι που σημαίνει ότι τα ψάρια δεν μπορούν να αναπαραχθούν αρκετά γρήγορα- παρότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί στον Ατλαντικό. «Οι κυβερνήσεις χάνουν μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά κάθε δεκαετία να βάλουν την αλιεία στο δρόμο της βιωσιμότητας», ήταν η αντίδραση του WWF στη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες. «Ζητούμε από τους ευρωβουλευτές να συνεχίσουν να εργάζονται στην κατεύθυνση των βιώσιμων αποθεμάτων».
«Aκρως απογοητευτική» χαρακτήρισε τη συμφωνία και η οργάνωση για την προστασία των ωκεανών Oceana, κατηγορώντας τους υπουργούς ότι «απλώς παραδέχθηκαν ότι δεν είναι έτοιμοι» να αλλάξουν το καθεστώς της διαχείρισης των αλιευμάτων.