Skip to main content

Ιαπωνία: Kόβεται η όρεξη για κρέας φάλαινας;

Ο διοργανωτής της δημοπρασίας είχε αρχίσει από πέρυσι να παίρνει προσφορές. Και όμως, από τους 1.200 και πλέον τόνους κρέατος φάλαινας που δημοπραττήθηκαν, απούλητο έμεινε το 75%. Διεθνή μέσα ενημέρωσης διερωτώνται εάν η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι Ιάπωνες γυρνούν την πλάτη στο κρέας, που έχει σταθεί αφορμή για έντονες αντιπαραθέσεις.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, το ημι – δημόσιο Ινστιτούτο Έρευνας Κητωδών έχει διοργανώσει 13 δημοπρασίες κρέατος φαλαινών σέι, μίνκε και Μπράιντ, οι οποίες αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια «ερευνητικών» – όπως τις χαρακτηρίζει η Ιαπωνία- αποστολών. Σύμφωνα όμως με το τοπικό Δίκτυο Δράσης για τα Δελφίνια και τις Φάλαινες, το ίδρυμα αδυνατεί να βρει αγοραστές για 909 τόνους κρέατος.

Σημειώνεται ότι αυτό το – κατεψυγμένο- κρέας προέρχεται από τις αμφιλεγόμενες, μεγάλης κλίμακας φαλαινοθηρικές αποστολές και όχι από μικρά προγράμματα παράκτιων κοινοτήτων στη βόρεια Ιαπωνία, οι οποίες προμηθεύουν φρέσκο προϊόν σε περιοχές, όπου η κατανάλωση τέτοιων θαλάσσιων θηλαστικών είναι ριζωμένη στην παράδοση.

Τελικά τι φταίει για την «απογοητευτική» – κατά το ινστιτούτο- έκβαση της δημοπρασίας; Εκπρόσωπός του την απέδωσε στο ότι οι περισσότεροι θέλουν να αποφύγουν τυχόν προβλήματα με οργανώσεις όπως ο Ποιμένας των Θαλασσών, οι οποίες μάχονται εναντίον των φαλαινοθήρων προσφεύγοντας ακόμη και στη βία. «Πρέπει να σκεφτούμε νέους τρόπους προώθησης του κρέατος φάλαινας στην αγορά», αναγνώρισε.

Εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» στο διεθνές μορατόριουμ, η Ιαπωνία σκοτώνει κάθε χρόνο χιλιάδες φάλαινες στο όνομα της έρευνας. Υποστηρίζει επίσης ότι η φαλαινοθηρία αποτελεί μέρος της παράδοσής της και κατηγορεί όσους την επικρίνουν για πολιτισμική αναισθησία.

Δεν τρώνε κρέας, στηρίζουν τη φαλαινοθηρία

Σε έκθεσή τους, Ιάπωνες μέλη οργανώσεων κατά της φαλαινοθηρίας αποδίδουν το αποτέλεσμα των δημοπρασιών στο γεγονός ότι οι συμπατριώτες τους δεν καταναλώνουν πια πολύ κρέας φαλαινών. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση ωστόσο, φαίνεται ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της συνέχισης των φαλαινοθηρικών αποστολών, τάση που ενισχύθηκε μετά από τις επιχειρήσεις παρενόχλησης των ιαπωνικών πλοίων από ξένους ακτιβιστές.

«Στους κόλπους των αρμοδίων αξιωματούχων που συνεχίζουν την ερευνητική φαλαινοθηρία χάρη στο λαϊκό αίσθημα ότι “οι πολέμιοι της φαλαινοθηρίας είναι εξοργιστικοί”, υπάρχουν σίγουρα κάποιοι που από μέσα τους ευγνωμονούν τον Ποιμένα της Θάλασσας», λέει η δημοσιογράφος και συντάκτρια της έκθεσης Γιούνκο Σακούμα.

Η ίδια διευκρινίζει ότι το καλής ποιότητας κρέας από το βορειοδυτικό Ειρηνικό εξακολουθεί να έχει ζήτηση, όμως η αγορά κατακλύζεται πλέον από προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας και κρέας φάλαινας από την Ισλανδία, κάτι που όπως εκτιμά, θα καταστήσει μη βιώσιμο το αμφιλεγόμενο ιαπωνικό πρόγραμμα.