Skip to main content

Σημαντικές επιπτώσεις από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας στις μεγαλουπόλεις της Δυτικής Αφρικής

Νέα έρευνα Ευρωπαίων και Αφρικανών επιστημόνων προειδοποιεί για τους κινδύνους που δημιουργούνται από την αυξημένη ρύπανση του αέρα πάνω από τις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Αφρικής, με επιπτώσεις μεταξύ άλλων στην ανθρώπινη υγεία, τη μετεωρολογία και το τοπικό κλίμα.

Η ατμόσφαιρα πάνω από τη Δυτική Αφρική εξακολουθεί να μην έχει μελετηθεί και κατανοηθεί πλήρως, παρά τον κεντρικό της ρόλο για την υγεία και την οικονομική ευημερία ενός μεγάλου και συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού.

Οι ταχέως αναπτυσσόμενες πόλεις, όπως το Λάγος της Νιγηρίας, η Άκρα της Γκάνας και το Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού, παράγουν μεγάλες ποσότητες επιβλαβών αερολυμάτων και αέριων ρύπων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ανθρώπινη υγεία, η ασφάλεια τροφής και το κλίμα της περιοχής είναι σε κίνδυνο και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για καλύτερες παρατηρήσεις και μοντέλα για την ποσοτικοποίηση τον προσδιορισμό αυτών των επιπτώσεων.

Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από ένα ευαίσθητο σύστημα μουσώνων, το οποίο ελέγχει τους ανέμους, τη θερμοκρασία, τα σύννεφα και κυρίως τη βροχόπτωση. Οι αλλαγές των ατμοσφαιρικών ρύπων μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην ηλιακή θέρμανση και τα σύννεφα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη βροχόπτωση και τη θερμοκρασία.

Καθώς ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται αυτές οι αλλαγές θα ενταθούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης, το Πανεπιστήμιο του Λιντς και άλλα ευρωπαϊκά και αφρικανικά ιδρύματα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η περιοχή υπόκειται σε σημαντική υπερθέρμανση που προκαλείται από αέρια του θερμοκηπίου, με τις ροές των μουσώνων να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις επιπτώσεις των αερολυμάτων.

«Η ιστορία εδώ είναι ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», δήλωσε ο Ματ Έβανς, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Αν λείπουν βασικές διεργασίες από τα μοντέλα μας, διότι δεν έχουν ελεγχθεί σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες, τότε οι παρατηρήσεις μας είναι λιγότερο αξιόπιστες», πρόσθεσε ο Έβανς και υπογράμμισε ότι οι έγκυρες επιστημονικές παρατηρήσεις στην περιοχή είναι απαραίτητες για τη χάραξη μελλοντικής πολιτικής.

«Η περιβαλλοντική υποβάθμιση ίσως είναι τοπική αλλά οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμα και παγκόσμιες, καθώς μία από τις πιθανές επιπτώσεις είναι η μετανάστευση του πληθυσμού».