Skip to main content

Αυστραλία: Οι αράχνες της πόλης είναι μεγαλύτερες από αυτές της εξοχής

Οι αράχνες των αστικών περιοχών της Αυστραλίας φτάνουν σε μεγαλύτερο μέγεθος και αναπαράγονται καλύτερα σε σχέση με αυτές της εξοχής, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ.

Συγκεκριμένα, οι θηλυκές αράχνες εμφανίζουν μεγαλύτερα σώματα και ωοθήκες σε περιοχές εντός αστικών κέντρων, συγκριτικά με αράχνες σε μέρη με περισσότερη βλάστηση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αστικοποίηση μπορεί να μεταβάλλει δραστικά τα φυσικά τοπία και το τοπικό κλίμα, και από αυτό το γεγονός επωφελούνται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό ορισμένα είδη, παρά τη μείωση της βιοποικιλότητας.

Προηγούμενες σχετικές έρευνες επικεντρώθηκαν περισσότερο σε είδη πτηνών, παραμελώντας επίσης τις αλλαγές στην ανατομία των οργανισμών.

Η ερευνητική ομάδα υπό την Ελίζαμπεθ Λόου μελέτησε το είδος αράχνης Nephila plumipes, που συναντάται συχνά τόσο σε αστικά όσο και σε φυσικά τοπία στην Αυστραλία. Οι αράχνες αυτές τείνουν να περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στον ίδιο ιστό.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 222 ενήλικες θηλυκές αράχνες από διάφορες περιοχές. Στη συνέχεια προσδιόρισαν το βαθμό της αστικοποίησής των περιοχών και κατέγραψαν το σωματικό μέγεθος, τα αποθέματα λίπους και το βάρος των ωοθηκών των αραχνών της κάθε περιοχής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι αράχνες είχαν το μικρότερο μέγεθος σε περιοχές με τη μεγαλύτερη βλάστηση, και το μεγαλύτερο μέγεθος στις αστικοποιημένες περιοχές με τις υψηλότερες κατοικίες και συγκέντρωση πληθυσμού. Αντίστοιχες τάσεις εμφάνισαν τα δεδομένα για τις ωοθήκες των αραχνών.

Σύμφωνα με τη Λόου, η θερμοκρασία και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα τροφής αποτελούν τους κύριους λόγους για αυτό το φαινόμενο. Η υψηλότερη θερμοκρασία που χαρακτηρίζει τα αστικά κέντρα έχει συσχετιστεί στο παρελθόν με αυξημένο μέγεθος σε ασπόνδυλους οργανισμούς.

«Το γεγονός ότι ορισμένες αράχνες επωφελούνται από την αστικοποίηση είναι κάτι καλό», δήλωσε η Λόου.

«Προκειμένου να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα στις πόλεις, πρέπει να είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε διαφορετικούς πληθυσμούς από αράχνες και άλλα ασπόνδυλα. Με την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της αστικοποίησης στην άγρια ​​ζωή στις πόλεις, μπορούμε να εργαστούμε για τη δημιουργία υγιών και λειτουργικών οικοσυστημάτων», πρόσθεσε.