Skip to main content

Οι μύγες βλέπουν τη ζωή… σε αργή κίνηση

Για τις μύγες και για άλλα μικρά ζώα, ο χρόνος κυλά σε αργή κίνηση. Για την ακρίβεια, όσο μικρότερο είναι ένα ζώο – και όσο ταχύτερος ο μεταβολικός του ρυθμός – τόσο πιο αργά αντιλαμβάνονται το χρόνο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από την Ιρλανδία, οι οποίοι παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην επιθεώρηση Animal Behaviour.

Οι επιστήμονες είδαν ότι τα μικρά ζώα μπορούν να παρατηρoύν τις κινήσεις γύρω τους σαν να διαρκούν περισσότερο, κάτι που τους επιτρέπει να αποφεύγουν τους μεγαλύτερους θηρευτές και άλλες δυνητικά θανατηφόρες παγίδες, για παράδειγμα… τις μυγοσκοτώστρες. Με άλλα λόγια, τα έντομα και τα μικρά πτηνά μπορούν μέσα σε ένα δευτερόλεπτο να επεξεργαστούν περισσότερα δεδομένα απ’ ό,τι ένας ελέφαντας.

«Η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για οργανισμούς που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, όπως είναι οι θηρευτές και τα θηράματά τους, ενδέχεται να έγκειται στην ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται το χρόνο σε πολύ μικρές χρονικές κλίμακες», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Trinity College του Δουβλίνου Κέβιν Χίλι.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είδαν ότι ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στα πιο μεγαλόσωμα ζώα, τα οποία ενδέχεται να μην αντιλαμβάνονται πράγματα που τα μικρά πλάσματα εντοπίζουν αμέσως. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, διαφοροποιήσεις έχουν παρατηρηθεί και στους ανθρώπους. Οι αθλητές, για παράδειγμα, επεξεργάζονται τις οπτικές πληροφορίες ταχύτερα, κάτι όμως που εξαρτάται και από την ηλικία.

Η ομάδα από το ιρλανδικό πανεπιστήμιο θέλησε να μελετήσει τις διαφοροποιήσεις στην αντίληψη του χρόνου σε διαφορετικά ζώα, αξιοποιώντας δεδομένα και από παλαιότερες έρευνες, οι οποίες είχαν βασιστεί σε μια τεχνική που μετρά την ταχύτητα επεξεργασίας του φωτός από το μάτι. Η μελέτη τους ανέδειξε γρήγορα τη σχέση μεταξύ του πόσο γρήγορα ανταποκρίνεται το μάτι στις εναλλασσόμενες οπτικές πληροφορίες και στο μέγεθος του σώματος.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στα σπονδυλωτά, παρότι διαπιστώθηκε ότι και κάποια είδη μύγας ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα τέσσερις φορές ταχύτερα από τον άνθρωπο. Η ικανότητα αυτή δεν βρίσκει εφαρμογή σε ορισμένους οργανισμούς που ζουν στα βάθη των ωκεανών και τα οποία αντιδρούν πάρα πολύ αργά.