Skip to main content

Καρχαρίες επιτίθενται στις υποβρύχιες οπτικές ίνες της Google

Η Google επενδύει υλικό Κέβλαρ στις υποβρύχιες οπτικές ίνες της, προκειμένου να τις προστατεύσει από επιθέσεις καρχαριών, σύμφωνα με υπευθύνους της εταιρείας.

Οι επιθέσεις καρχαριών σε υποβρύχια καλώδια αποτελούν πρόβλημα εδώ και δεκαετίες. Σε πρόσφατη παρουσίασή τους οι ιθύνοντες της Google προέβαλαν βίντεο στο οποίο φαίνεται ένας συγχυσμένος καρχαρίας να δαγκώνει ένα καλώδιο.

Τα παλαιότερα, χάλκινα καλώδια δεν αντιμετώπιζαν παρόμοιο πρόβλημα, αφού πιστεύεται πως οι καρχαρίες προσελκύονται από το μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί η υψηλή τάση που διαπερνά τα καλώδια, το οποίο μοιάζει με αυτό που δημιουργούν τα ψάρια.

Οι οπτικές ίνες μεταφέρουν δεδομένα από ήπειρο σε ήπειρο, και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του διαδικτύου. Κάθε υποβρύχιο καλώδιο αποτελείται από πληθώρα οπτικών ινών, οι οποίες είναι ευαίσθητες αλλά μπορούν να μεταδώσουν δεδομένα με ταχύτητα 1 Gigabit το δευτερόλεπτο, περίπου 100 φορές πιο γρήγορα από τα χάλκινα καλώδια.

Τα καλώδια προστατεύονται από αρκετά προστατευτικά στρώματα, προκειμένου να προφυλαχθούν οι γυάλινες ίνες από συγκρούσεις και άλλες κινήσεις, αλλά και για να αποτραπεί η ηλεκτρική μετάδοση εκτός των στρωμάτων αυτών.

Η Google δεν είναι η μοναδική εταιρεία που αντιμετωπίζει προβλήματα από επιθέσεις καρχαριών, ενώ οι επισκευές των ζημιών απαιτούν κατά κανόνα υψηλό κόστος. Οι υπερατλαντικές συνδέσεις απαιτούν κατά μέσο όρο 50 ξεχωριστές επισκευές το χρόνο λόγω ζημιών από αλιευτικά πλοία, άγκυρες, σεισμούς ή την πίεση του νερού, χωρίς να υπολογίζονται οι επιθέσεις καρχαριών.

Εξάλλου, η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας κοινοπραξίας εταιρειών για την κατασκευή ενός νέου καλωδίου υψηλής ταχύτητας για τη σύνδεση Αμερικής και Ιαπωνίας.