Ο πλανήτης έγινε οικολογικά φτωχότερος καθώς ακόμη ένα είδος ζώου, η γιγαντιαία χελώνα της Νήσου Πίντα των Γκαλαπάγκος, στον Ισημερινό, αφανίστηκε με το θάνατο του τελευταίου γνωστού εκπροσώπου του. Ο διάσημος «Μοναχικός Τζορτζ» που έγινε σύμβολο των προσπαθειών διάσωσης άγριων ζώων στις Νήσους Γκαλαπάγκος και όχι μόνο, πέθανε σε συνθήκες αιχμαλωσίας από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.
Η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων του συμπλέγματος ανακοίνωσε την Κυριακή το θάνατο της μοναδικής εναπομείνασας χελώνας της Νήσου Πίντα ή Chelonoidis nigra abingdoni, του μεγαλύτερου είδους στον κόσμο. Την ανακάλυψε ο Φάουστο Γερένα, ο άνθρωπος που την φρόντιζε τα τελευταία 40 χρόνια. «Σήμερα το πρωί, ο δασοφύλακας που έχει αναλάβει τη φροντίδα των χελωνών, βρήκε το Μοναχικό Τζορτζ – το σώμα του ήταν ακίνητο», ανακοίνωσε ο διευθυντής του Εθνικού Πάρκου Έντουιν Νάουλα. «Ο κύκλος της ζωής του είχε φθάσει στο τέλος του».
Κανείς δεν γνώριζε την ακριβή ηλικία του Τζορτζ, όμως υπολόγιζαν ότι ήταν πάνω από 100 ετών. Ανακαλύφθηκε το 1972, όταν οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι χελώνες αυτού του είδους είχαν αφανιστεί. Το θεωρούμενο ως «σπανιότερο πλάσμα του κόσμου» αποτέλεσε αντικείμενο ενδελεχών ερευνών λόγω της αδυναμίας του να αναπαραχθεί. Δεν είχε απογόνους παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των επιστημόνων να τον πείσουν να ζευγαρώσει με θηλυκά ενός συγγενούς υπο-είδους.
Οι χελώνες αυτές, οι οποίες μπορούν να ζήσουν μέχρι τα 200, ήταν μεταξύ των ειδών που οδήγησαν τον Κάρολο Δαρβίνο στη Θεωρία της Εξέλιξης, το 19ο αιώνα. Μετά από τη νεκροψία, οι αρχές του πάρκου σκέφτονται να βαλσαμώσουν τον Τζορτζ, ο οποίους προσέλκυε περίπου 180.000 επισκέπτες το χρόνο, ανάμεσά τους αστέρες του Χόλιγουντ όπως η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ.
Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, οι χελώνες αυτές αφθονούσαν στα Γκαλαπάγκος. Ναυτικοί και αλιείς ωστόσο άρχισαν να τις κυνηγούν με όλο και εντατικότερους ρυθμούς. Μεγάλο πλήγμα αποτέλεσε και η συρρίκνωση των οικοτόπων τους με την εισαγωγή της κατσίκας στα νησιά, όπου σήμερα ζουν περίπου 20.000 γιγάντιες χελώνες συγγενών ειδών.