Skip to main content

Φαρμακευτικά απόβλητα επιμηκύνουν τη ζωή ψαριών

Είναι γνωστό πως τα φαρμακευτικά απόβλητα έχουν αρνητικές συνέπειες στη θαλάσσια ζωή. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Umea στη Σουηδία, η παρουσία του αγχολυτικού φαρμάκου Oxazepam σε σουηδική λίμνη έχει μειώσει αισθητά τους ρυθμούς θνησιμότητας της ευρασιατικής πέρκας.

Η εξέλιξη αυτή όμως δεν είναι απαραίτητα θετική. Οι ερευνητές προειδοποιούν πως μολονότι το φάρμακο αυξάνει το χρόνο ζωής των ψαριών, ταυτόχρονα διαταράσσει την ισορροπία του οικοσυστήματος στο συγκεκριμένο περιβάλλον και μπορεί να έχει άγνωστες συνέπειες στο μέλλον.

«Οι οικοτοξολογικοί έλεγχοι έχουν σχεδιαστεί υπολογίζοντας τις γνωστές τοξικές ουσίες, όπως βαρέα μέταλλα και διοξίνες, οι οποίες ιστορικά αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τους υδρόβιους οργανισμούς. Τα φαρμακευτικά είναι μία νέα ομάδα προσμείξεων, η οποία δεν ταιριάζει απαραίτητα στην παραδοσιακή οπτική των πραγμάτων», δήλωσε ο Γιόναταν Κλάμιντερ, επικεφαλής της έρευνας.

Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε ψάρια από τη λίμνη και τα εξέθεσε σε χαμηλές και υψηλές δόσεις του φαρμάκου Oxazepam, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του άγχους και της αϋπνίας, και συχνά μολύνει επιφανειακά ύδατα μέσω λυμάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα ψάρια υπό την επήρεια Oxazepam εμφάνιζαν πολύ πιο ενεργή και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά σε σχέση με το δείγμα ελέγχου στο οποίο δε χορηγήθηκε το φάρμακο.

Οι επιστήμονες επίσης συνέλεξαν αυγά από διαφορετικό πληθυσμό περκών και τα εξέθεσε σε τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις του φαρμάκου κατά τη διάρκεια των εννέα πρώτων ημερών της ανάπτυξής τους. Μετά την επώαση, η ανάλυση έδειξε ότι τα ψάρια με την υψηλότερη συγκέντρωση Oxazepam εμφάνιζαν μακράν τους χαμηλότερους ρυθμούς θνησιμότητας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν κινήσει το ενδιαφέρον για τη μελέτη των συνεπειών από άλλες φαρμακευτικές ουσίες που αποβάλλονται στα νερά, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά, ορμόνες και αντικαταθλιπτικά.