Skip to main content

Ιαπωνία: Επαναλειτουργία πυρηνικών σταθμών

Για πρώτη φορά από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, η Ιαπωνία έθεσε ξανά χθες σε λειτουργία πυρηνικό αντιδραστήρα στην πόλη Όι. Το γεγονός στιγματίστηκε από μαζικές διαδηλώσεις, όμως η κυβέρνηση δεν μοιάζει διατεθειμένη να αναθεωρήσει την απόφασή της εν μέσω φόβων ότι χωρίς τους πυρηνικούς σταθμούς, θα υπάρξουν εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας.

Η διαχειρίστρια Kansai Electric Power Co. Ltd. άρχισε την πολύωρη διαδικασία για να θέσει ξανά σε λειτουργία τον αντιδραστήρα νο. 3 του πυρηνικού σταθμού του Όι, το βράδυ της Κυριακής, παρότι γύρω από τις εγκαταστάσεις είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες διαδηλωτές. «Είναι ψέμα ότι η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή», υποστήριξε ένας από αυτούς. «Έχοντας βιώσει τον πυρηνικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, πώς μπορεί η Ιαπωνία να θέλει την πυρηνική ενέργεια;»

Στο σημείο βρίσκονταν και αστυνομικοί, οι οποίοι εμπόδιζαν το πλήθος να προσεγγίσει το σταθμό. Υφυπουργός, ο οποίος επρόκειτο να επιβλέπει την επανέναρξη, αναγκάστηκε να μεταβεί στο σημείο με πλωτό μέσο. Περίπου 7.000 άτομα διαδήλωσαν και στο Τόκιο αξιώνοντας από την κυβέρνηση να πει «όχι» στην πυρηνική ενέργεια.

Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα περιοχές της δυτικής Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, Οσάκα. Δεύτερος αντιδραστήρας στο ίδιο σύμπλεγμα αναμένεται να τεθεί ξανά σε λειτουργία στα τέλη του μηνός.

Και οι 50 εμπορικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες στη χώρα βρίσκονταν εκτός λειτουργίας από τις 5 Μαΐου, για ελέγχους ασφαλείας. Έκτοτε κυβερνητικές υπηρεσίες πραγματοποιούσαν δοκιμές προσομοίωσης, εν μέσω μεγάλης ανησυχίας για την ασφάλεια των σταθμών στον απόηχο του μεγαλύτερου πυρηνικού ατυχήματος μετά το Τσερνόμπιλ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σφυγμομετρήσεων, περίπου 7 στους 10 Ιάπωνες θέλουν η χώρα τους να εγκαταλείψει μακροπρόθεσμα την πυρηνική ενέργεια.

Πριν από την καταστροφή της 11ης Μαρτίου, η Ιαπωνία βασιζόταν στα πυρηνικά για να καλύπτει περίπου το 30% των ενεργειακών αναγκών της και ήταν τρίτη στον κατάλογο των κρατών με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια, μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

Προειδοποίηση σεισμολόγων

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, δύο γνωστοί Ιάπωνες σεισμολόγοι απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση να μην επιτρέψει την επαναλειτουργία των αντιδραστήρων. Προειδοποίησαν ότι, παρότι έδωσε το «πράσινο φως», η αρμόδια ρυθμιστική αρχή δεν έλαβε υπόψη το γεγονός ότι κοντά στο σταθμό του Όι υπάρχουν ενεργά ρήγματα.

«Οι προσομοιώσεις και οι νέοι κανονισμοί ασφαλείας για την επανέναρξη των πυρηνικών σταθμών αφήνουν περιθώριο για ατυχήματα», δήλωσε ο σεισμολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κόμπε Κατσουχίκο Ισιμπάσι. «Αντί να κάνουν τους κανονισμούς αυστηρότερους, κάνουν ένα σοβαρό πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές ασφαλείας».

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Μιτσουχίσα Γουατανάμπε από το Πανεπιστήμιο Τόγιο, κατά τον οποίο η υπόληψη της ρυθμιστικής αρχής τίθεται υπό αμφισβήτηση μετά και από την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα στο Όι.