Skip to main content

Σάο Πάολο: Απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα και βαριά πρόστιμα

Σε μια φιλόδοξη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί τουλάχιστον μία πτυχή της κακοποίησης των ζώων, η πολιτεία του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία, ανακοίνωσε απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα, προειδοποιώντας για την επιβολή αυστηρών προστίμων στους παραβάτες.

Συγκεκριμένα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι στο εξής οι δοκιμές καλλυντικών, αρωμάτων και άλλων προϊόντων προσωπικής φροντίδας σε ζώα αποτελούν αξιόποινη πράξη, η οποία θα τιμωρείται με την επιβολή προστίμου ύψους 318.000 ευρώ ανά ζώο.

Το ποσό αυτό μάλιστα αφορά την πρώτη φορά που θα διαπιστώνεται παραβίαση του νόμου, καθώς στη συνέχεια το πρόστιμο θα διπλασιάζεται, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, εταιρείες και ερευνητικά κέντρα θα αντιμετωπίζουν ακόμη και αναστολή – προσωρινή ή μόνιμη – της άδειας λειτουργίας τους.

Της – πρωτοφανούς στη Βραζιλία – ψηφοφορίας είχε προηγηθεί σειρά συμβουλευτικών συναντήσεων με τη συμμετοχή του κυβερνήτη του Σάο Πάολο, Τζεράλντο Αλκμίν, των αρμοδίων αξιωματούχων, μελών οργανώσεων που μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων, επιστημόνων, κτηνιάτρων, αλλά και εκπροσώπων της βιομηχανίας καλλυντικών. «Ακούσαμε τους πάντες και αποφασίσαμε να περάσουμε το νόμο», δήλωσε ο κυβερνήτης.

Τις εξελίξεις πυροδότησε η έφοδος ακτιβιστών, πέρυσι, στα εργαστήρια του Instituto Royal, κοντά στο Σάο Πάολο, από το οποίο απελευθέρωσαν εκατοντάδες σκύλους Μπιγκλ που προορίζονταν για χρήση σε δοκιμές. Παρότι ο οργανισμός αρνήθηκε αρχικά ότι επρόκειτο να χρησιμοποιήσει τα ζώα κατ’ αυτόν τον τρόπο, οδηγήθηκε τελικά σε κλείσιμο επικαλούμενος «μεγάλες και ανεπανόρθωτες απώλειες».