Η Γαλλία, ένας από τους παγκόσμιους πρωτοπόρους στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, σχεδιάζει να μειώσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού από 75 στο 50 τοις εκατό έως το 2025.
Η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς αντιδραστήρες θα αποσυνδεθούν, ωστόσο κατάφερε να περάσει το ψήφισμα του ιστορικού νομοσχεδίου μετά από ένα χρόνο κοινοβουλευτικών διαβουλεύσεων.
«Αυτός ο νόμος ανοίγει νέους ορίζοντες για τον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Ζαν-Λουί Μπαλ, πρόεδρος του Γαλλικού Συνδέσμου Ανανεώσιμης Ενέργειας (SER).
Σύμφωνα με τον Μπαλ, υπάρχει ιδιαίτερη ικανοποίηση για την κατάργηση αρκετών γραφειοκρατικών εμποδίων όσον αφορά την εγκατάσταση αιολικών και υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, καθώς και για την παραγωγή βιομάζας.
Ως το 2030, η συνολική κατανάλωση πυρηνικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί κατά 30 τοις εκατό, ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών θα υπερδιπλασιαστεί στο 32 τοις εκατό. Παράλληλα ο «φόρος άνθρακα» θα αυξηθεί σταδιακά από 14.5 ευρώ σε 100 ευρώ ανά τόνο.
Το νομοσχέδιο περιέχει 66 άρθρα που καλύπτουν διάφορα κομμάτια «πράσινης» πολιτικής, από την απαγόρευση πλαστικών σακουλών και την προώθηση φοροαπαλλαγών για ποδήλατα έως την έκδοση πιστοποιητικών ενέργειας για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.
Ωστόσο, με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, κάποιοι αναλυτές έχουν εκφράσει την αμφιβολία τους για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις της.
Εξάλλου, η Υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκλέν Ρουαγιάλ ανακοίνωσε τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας στον τομέα πράσινης ανάπτυξης τα επόμενα τρία χρόνια.
Κατά αυτό το χρονικό διάστημα θα υπάρξει κρατική βοήθεια ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ υπό τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων, δανείων με μηδενικό επιτόκιο ή άλλων μπόνους που θα ενθαρρύνουν μέτρα όπως την αντικατάσταση παλιών αυτοκινήτων κινητήρων ντίζελ με ηλεκτρικά.