Skip to main content

Κοντά σε παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση της χρήσης υδροφθορανθράκων

Η χρήση υδροφθορανθράκων (HFC) στα καταναλωτικά προϊόντα ενδέχεται να μειωθεί δραματικά σε όλο τον κόσμο, αν επιτευχθεί η σχετική συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων που συνεδριάζουν στη Βιέννη.

Τα ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε αερολύματα, ψυκτικά και κλιματιστικά, αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων στα πλαίσια των δεκαήμερων συνομιλιών για την κλιματική αλλαγή στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών συνεδριάζουν στη Βιέννη για να θέσουν τις βάσεις για τη συμφωνία εξάλειψης της χρήσης υδροφθορανθράκων σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την τελευταία συνεδρία πριν από την τελική συμφωνία, η οποία αναμένεται να επιτευχθεί τον Οκτώβριο στο Κιγκάλι της Ρουάντα.

Σύμφωνα με το ισχύον προσχέδιο, τα πλούσια κράτη θα έχουν ως στόχο την εξάλειψη της χρήσης υδροφθορανθράκων ως το 2030, ενώ τα φτωχότερα κράτη, τα οποία ίσως αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες μετάβασης σε νέες τεχνολογίες, θα έχουν μια δεκαετία επιπλέον για τον ίδιο στόχο.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα λάβουν επίσης οικονομική στήριξη από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ινδία ήταν η λιγότερο φιλόδοξη μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, προωθώντας ένα πάγωμα στην ανάπτυξη των υδροφθορανθράκων από το 2031.

Οι συνομιλίες για τους υδροφθοράνθρακες αποτελούν μέρος του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ του 1987, το οποίο πέτυχε τη μείωση της χρήσης των επιβλαβών χλωροφθορανθράκων (CFC) για την προστασία του στρώματος του όζοντος, το οποίο προστατεύει τον πλανήτη από τις υπεριώδεις ακτίνες του Ήλιου που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος.

Ωστόσο οι υδροφθοράνθρακες που σε πολλές περιπτώσεις αντικατέστησαν του χλωροφθοράνθρακες, αν και καλύτεροι για το στρώμα του όζοντος, ως αέρια του θερμοκηπίου είναι χιλιάδες φορές πιο ισχυροί από το διοξείδιο του άνθρακα, επιδεινώνοντας έτσι την κλιματική αλλαγή.

Το 2016 αναμένεται να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας το 2015, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Οι θερμοκρασίες του πλανήτη είναι ήδη περίπου 1°C υψηλότερες από την προβιομηχανική εποχή.