Στα Βόσγια Όρη, στη Βορειανατολική Γαλλία, το δάσος υποφέρει και τα έλατα έχουν γίνει…κόκκινα. Περίπου το 10% αυτών είναι ήδη νεκρά, έχοντας εξαντληθεί από τις ξηρασίες και τα επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα. Στην Ελβετία έλατα και οξιές κοκκινίζουν επίσης με ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι αρχές να έχουν κηρύξει το Καντόνι Γιούρα σε κατάσταση «δασικής καταστροφής» στις αρχές Ιουλίου. Και στη Γερμανία δασολόγοι και ερευνητές προειδοποιούν ότι τα παράκτια δάση βρίσκονται στα πρόθυρα οικολογικής κατάρρευσης.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί άμεσα τα δάση της Ευρώπης. Με 73 νομούς να υπόκεινται σε περιορισμούς ύδατος από τις 24 Ιουλίου, η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών, που επηρεάζονται εντονότερα από την ξηρασία. Υπό κανονικές συνθήκες τα δέντρα έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα φύλλα τους πέντε έως δέκα βαθμούς κάτω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Ωστόσο σε περίπτωση ξηρασίας και θερμοκρασιών- ρεκόρ, όπως αυτές που βιώνει αυτή την περίοδο η Ευρώπη, τα δέντρα βιώνουν «υδατική καταπόνηση» και αντιδρούν με δύο διαφορετικούς τρόπους. Είτε κλείνουν τους πόρους για να αποφύγουν την αφυδάτωση, αλλά στη συνέχεια κινδυνεύουν από υπερθέρμανση, είτε απαιτούν πολύ νερό, αλλά διατρέχουν τον κίνδυνο εμβολής. Το νερό περνά μέσα από μικρά κανάλια και αν υπάρχει υπερβολική ζήτηση για νερό, φυσαλλίδες αέρα εισέρχονται στα κανάλια, τα οποία κόβουν την κυκλοφορία, όπως εξηγούν ειδικοί στην Monde. .
«Τα φυτά καλούνται να αντιμετωπίσουν συνθήκες που δεν έχουν ποτέ γνωρίσει. Μια οξιά που είναι συνηθισμένη να ζει σε 30 ή 35 βαθμούς Κελσίου το πολύ, δεν μπορεί να επιβώσει στους 40 βαθμούς» τονίζει ο Hervé Cochard, διευθυντής έρευνας στο INRA Clermont-Ferrand. Ο ερευνητής είχε από το 2012 προειδοποιήσει σε μελέτη του ότι 70% των ειδών ήταν στα πρόθυρα της εμβολής.
Στη Γερμανία σύμφωνα με τη Deutsche Welle περισσότερο από 1 εκατομμύρια δέντρα έχουν πεθάνει από το 2018 ως αποτέλεσμα της ξηρασίας, των χειμερινών καταιγίδων και παρασίτων.
Τα δάση της χώρας αναμφισβήτητα υποφέρουν από την αλλαγή του κλίματος, παρά τα εκατομμύρια φυτά που φυτεύτηκαν με την ελπίδα να διαφοροποιηθούν και να αποκατασταθούν τα πεθαμένα δάση, προειδοποιεί ο Ulrich Dohle, πρόεδρος της ένωσης Bunds Deutscher Forstleute (BDF). «Είναι μια καταστροφή. Τα γερμανικά δάση είναι κοντά στην κατάρρευση» τόνισε ο Dohle σε συνέντευξή του στο t-online.
Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις το περασμένο καλοκαίρι είχαν ως αποτέλεσμα η στάθμη των ποταμών της Γερμανίας να υποχωρεί σε νέα χαμηλά. Ο Helge Bruelheide, συν-διευθυντής του Γερμανικού Κέντρου Ολοκληρωμένης Βιοποικιλότητας, προειδοποίησε: «Αν επικρατήσει η τάση και η ετήσια βροχόπτωση πέφτει κάτω από 400 χιλιοστά (15,7 ίντσες) τότε θα υπάρχουν περιοχές στη Γερμανία, όπου δεν θα μπορούν να υπάρχουν πια δάση».
naftemporiki.gr