Έκθεση δύο ομοσπονδιακών υπηρεσιών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνδέει συμβάν μαζικής εξόντωσης ψαριών, το 2007, με τη διαρροή υγρών που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης.
Σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας γεωλογικών ερευνών και της υπηρεσίας αλιείας και άγριας ζωής, μείγμα υγρών και χημικών διέρρευσε σε ένα μικρό ποτάμι του Κεντάκι εξολοθρεύοντας τον τοπικό πληθυσμό ενός λευκίσκου, που από το 1987 θεωρείται απειλούμενο είδος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα ψάρια εμφάνισαν πληγές στα βράγχια και πέθαναν από ανεπανόρθωτες βλάβες στο ήπαρ και τη χολή, καθώς τα χημικά υποβάθμισαν απότομα την ποιότητα των υδάτων καθιστώντας τα πιο όξινα και αυξάνοντας τα επίπεδα σιδήρου, αλουμινίου και άλλων στοιχείων.
«Η έκθεσή μας λειτουργεί ως προειδοποίηση για το πώς ολόκληροι πληθυσμοί θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν ακόμη και από διαρροές υγρών σε μικρή κλίμακα», σημείωσε η Νταϊάνα Παπούλια, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που συνέταξε την έκθεση, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών. «Αυτό αληθεύει ακόμη περισσότερο εάν μιλάμε για απειλούμενα είδη ή είδη που απαντώνται σε συγκεκριμένες περιοχές».
Στην έκθεση δεν προσδιορίζεται η πηγή της διαρροής. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η υδραυλική ρωγμάτωση – γνωστότερη με τον όρο fracking – αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μέθοδο εξόρυξης φυσικού αερίου στο Κεντάκι.
«Τα είδη αυτά χρησιμοποιούν το ίδιο νερό με εμάς, οπότε είναι εξίσου σημαντικό να το κρατάμε καθαρό για τους ανθρώπους και για τα άγρια ζώα», πρόσθεσε ο Τόνι Βελάσκο από την υπηρεσία αλιείας και άγριας ζωής.