Skip to main content

Θερμά «ραντεβού» για καφέ και πολικές αρκούδες

Η κλιματική αλλαγή και η διασταύρωση των πολικών με τις καφέ αρκούδες αποτέλεσαν τους καταλυτικούς παράγοντες στην εξέλιξη των πρώτων, είναι το συμπέρασμα νέας αμερικανικής μελέτης που σκιαγραφεί την πορεία της πολικής αρκούδας για εκατομμύρια χρόνια με βάση γενετικά δεδομένα. Οι επιστήμονες είδαν ότι σε θερμότερες περιόδους, τα δύο είδη «έσμιγαν» και πάλι, κάτι που έχει αρχίσει να συμβαίνει και στις μέρες μας.

Έχει υπολογιστεί ότι οι πολικές και οι καφέ αρκούδες διαχωρίστηκαν πριν από 4 εκατομμύρια με 5 εκ. χρόνια. Σήμερα, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να ανεβαίνει εξαιτίας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες, καταγράφονται όλο και συχνότερα περιστατικά ζευγαρώματος των δύο ειδών, όπως συνέβη και στο παρελθόν για μικρά – θερμά- χρονικά διαστήματα.

«Βλέπουμε ενδείξεις ότι σε πραγματικά θερμές περιόδους, οι πολικές αρκούδες ίσως άλλαζαν τον τρόπο ζωής τους για να έρθουν σε επαφή και να ζευγαρώσουν με τις καφέ αρκούδες», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο ερευνητής βιοχημίας και μοριακής βιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια Στέφαν Σύστερ. Οι πολικές αρκούδες επηρεάζονται σήμερα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι πάγοι της Αρκτικής, πάνω στους οποίους ζουν, συρρικνώνονται όλο και περισσότερο.

Ο Σύστερ και οι συνάδελφοί του αποκωδικοποίησαν τα γονιδιώματα τριών καφέ και μιας μαύρης αρκούδας, τα οποία στη συνέχεια συνέκριναν με αυτά από μια σύγχρονη πολική αρκούδα και από τα λείψανα ενός προγόνου της ηλικίας 120 χιλιάδων ετών. Από τις πληροφορίες που τους έδωσαν τα γονιδιώματα είδαν ότι τα δύο είδη διαχωρίστηκαν περίπου την ίδια περίοδο που η μαύρη αρκούδα «γεννήθηκε» ως νέο, ξεχωριστό είδος. Μετά το διαχωρισμό τους, καφέ και πολικές αρκούδες παρέμειναν απομονωμένες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την παγίωση των γενετικών διαφορών τους, όμως αργότερα «συναντήθηκαν» και πάλι, όπως συμβαίνει και σήμερα με την υποχώρηση των πάγων της Αρκτικής.

«Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, είναι πιθανό στο μέλλον οι αρκούδες αυτές να περνούν περισσότερο χρόνο στην ξηρά, ίσως ακόμη και κατά τις περιόδους ζευγαρώματος, και συνεπώς να έρχονται συχνότερα σε επαφή με καφέ αρκούδες», γράφουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. «Πρόσφατα, η παρουσία άγριων υβριδίων, ακόμη και δεύτερης γενιάς μικρών αρκούδων, κατεγράφη στη βόρεια θάλασσα Μποφόρ, στον καναδικό Αρκτικό Ωκεανό, όπου οι πληθυσμοί καφέ και πολικών αρκούδων φαίνεται πως επικαλύπτονται, ενδεχομένως στο πλαίσιο μιας προσπάθειας προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές».