Skip to main content

Κίνα: Μετατροπή πλαστικού σε καύσιμο

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας της Σαγκάης στην Κίνα, προσπαθούν να μετατρέψουν το πλαστικό σε καύσιμο, ώστε να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης από το διαδεδομένο υλικό.

«Εάν αφήσουμε τα πλαστικά απόβλητα στο περιβάλλον ή στον ωκεανό ή τα θάψουμε κάτω από το έδαφος, τότε θα μείνουν εκεί για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Ζενγκ Χουάνγκ.

«Για αυτό πρέπει να βρούμε μια λύση για τα πλαστικά απόβλητα, και νομίζουμε ότι η μετατροπή τους σε καύσιμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να τα επαναχρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Η δουλειά του Χουάνγκ και της ομάδας του επικεντρώνεται στο πολυαιθυλένιο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως, από τσάντες έως συσκευασίες τροφίμων.

«Αυτό που κάνουμε διαφορετικά είναι να χρησιμοποιήσουμε μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη μετάθεση του πολυαιθυλενίου και των μικρότερων αλκανίων που είναι πολύ φτηνά και έχουν χαμηλή αξία. Η μετάθεση τους οδηγεί στην διάσπαση του πολυαιθυλενίου σε βραχύτερα αλκάνια, τα οποία είναι κατάλληλα για καύσιμα ντίζελ», εξήγησε ο Χουάνγκ.

Η ομάδα πιστεύει ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην έρευνά της. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας είναι ενθαρρυντικά, με υδρογονάνθρακες να παράγονται ως κύρια προϊόντα , τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα, όπως το ντίζελ.

«Αυτή η διαδικασία χρειάζεται χαμηλότερη θερμοκρασία σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους και μπορεί να διασπάσει το πολυαιθυλένιο σε σχετικά καθαρά προϊόντα υπό ήπιες συνθήκες», πρόσθεσε ο Χουάνγκ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, καθώς πρέπει να αναπτυχθεί ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα που μπορεί να καταστήσει τη διαδικασία οικονομικά βιώσιμη. Προς το παρόν, η τεχνολογία περιορίζεται στην διάσπαση του πολυαιθυλενίου, αλλά η ελπίδα είναι να αναπτυχθεί ένας τρόπος διάσπασης και μετατροπής άλλων τύπων πλαστικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2015, η παραγωγή πλαστικών έφτασε τα 8,3 δισεκατομμύρια τόνους, με 6,3 δισεκατομμύρια εξ αυτών να καταλήγουν ως απόβλητα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των Πανεπιστημίων της Τζόρτζια και της Σάντα Μπάρμπαρα στις ΗΠΑ.