Skip to main content

Αυστραλία: Πείραμα εξολόθρευσε πάνω από το 80% των κουνουπιών που μεταδίδουν επικίνδυνες νόσους

Οι Αυστραλοί επιστήμονες σε πρόσφατο πείραμα στο βόρειο Κουίνσλαντ κατάφεραν να εξολοθρεύσουν περισσότερο από το 80% των κουνουπιών που διαδίδουν ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα και ο ιός Τσικουνγκούνια, χρησιμοποιώντας μια τεχνική στείρωσης που εφαρμόστηκε προηγουμένως στη Βραζιλία και άλλες τροπικές περιοχές.

Το πείραμα αυτό διεξήχθη ως μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την καταπολέμηση του εντόμου που μεταδίδει ασθένειες σε εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο και η επιτυχία του προσφέρει μια πιθανή λύση για τον έλεγχο της εξάπλωσης των θανατηφόρων ασθενειών.

Οι επιστήμονες του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας, του ερευνητικού οργανισμού Verily που ανήκει στην Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google, και του Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ, «εξέθρεψαν» σχεδόν 20 εκατομμύρια γενετικά τροποποιημένα αρσενικά κουνούπια του είδους Aedes aegypti σε εργαστήριο, μολύνοντάς τα με υπάρχοντα βακτηρίδια που τα καθιστούν στείρα.

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια από τα αρσενικά κουνούπια απελευθερώθηκαν αργότερα σε δοκιμαστικές ζώνες κατά μήκος της ακτής Κασογουέρι στο Κουίνσλαντ. Τα στείρα αρσενικά κουνούπια ζευγάρωσαν με άγρια ​​θηλυκά, με αποτέλεσμα αυγά που δεν εκκολάπτονται.

«Το κουνούπι Aedes aegypti είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα παράσιτα στον κόσμο, ικανό να εξαπλώσει καταστροφικές ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα και ο ιός Τσικουνγκούνια, και υπεύθυνο για τη μόλυνση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο Διευθυντής  Υγείας και Βιο-ασφάλειας του οργανισμού, Ρομπ Γκρένφελ.

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα, γνωστή ως Τεχνική Στείρων Εντόμων, υπάρχει από τη δεκαετία του 1950. Ωστόσο, είναι μία από τις λίγες φορές που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για τα κουνούπια Aedes aegypti.