Οι δραματικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα έχουν αποτυπωθεί σε μια σειρά από μελέτες και δημοσιεύματα, τους τελευταίους μήνες. Τώρα, η ίδια η κυβέρνηση της χώρας παραδέχεται ότι η ρύπανση ευθύνεται και για τη μεγάλη μείωση στον αριθμό των ξένων επισκεπτών.
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που επικαλούνται τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, κατά το πρώτο μισό του 2013, ο αριθμός των τουριστών στο Πεκίνο ήταν μειωμένος κατά 14,3 – ή 2,14 εκατομμύρια άτομα – σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τέτοια μείωση από το 2008 και μάλιστα παρά την υιοθέτηση, τον Ιανουάριο, μέτρου που επιτρέπει στους επισκέπτες από 42 χώρες να πραγματοποιούν στάση στην κινεζική πρωτεύουσα έως και για 72 ώρες χωρίς να χρειάζονται βίζα.
Ο διευθυντής της Επιτροπής Τουρισμού του Πεκίνου Λου Γιονγκ αναγνώρισε ότι, εκτός από τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, η “ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα που παρατηρείται συχνά” συνέβαλε σε αυτή τη μείωση.
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Ιανουάριο, το νέφος «έπνιξε» το Πεκίνο και άλλες πόλεις, αναγκάζοντας τις αρχές να καλέσουν τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Τα επίπεδα ρύπανσης μικροσωματιδίων διαμέτρου έως 2.4 μm (PM2.5) ήταν επί σχεδόν μία εβδομάδα έως και 40 φορές πάνω από αυτά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ασφαλή.
Τον περασμένο μήνα, η Greenpeace έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης γύρω από την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε τρεις περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου. 7 στους 10 κατοίκους δήλωσαν «δυσαρεστημένοι», ενώ σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (96%) εκτίμησαν ότι η ρύπανση επηρεάζει την υγεία τους.
Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η ρύπανση έχει εντείνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και προκαλεί τεράστιες οικονομικές απώλειες, η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια σκοπεύει να επενδύσει 277 δισεκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα.