Οι περιβαλλοντικές αρχές της Τουρκίας αποφάσισαν να σταματήσουν τη μετανάστευση ενός σμήνους απειλούμενων πτηνών στη Συρία, διότι τα τελευταία χρόνια αρκετά πουλιά δεν επιστρέφουν από το ετήσιο ταξίδι τους.
Το υπουργείο Δάσους και Νερού της γειτονικής χώρας σχεδιάζει να κρατήσει σε κλουβιά περισσότερες από 200 βόρειες φαλακρές ίβιδες, ένα είδος της οικογένειας των Ερωδιιδών που στην Ελλάδα είναι γνωστό και ως γελαδάρης, ώστε να τις αποτρέψει από το να αποδημήσουν νότια, λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους εν μέσω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Τα συγκεκριμένα πουλιά ζουν σε ένα κέντρο αναπαραγωγής στην πόλη Μπιρετσίκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πολλά εξ αυτών δεν επιστρέφουν μετά τη νότια μετανάστευσή τους, η οποία μπορεί να φτάσει ως και την Αιθιοπία, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα. Το Μαρόκο έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό άγριων ιβίδων, αλλά τα συγκεκριμένα πτηνά δεν μεταναστεύουν.
Η συνεργασία σε θέματα προστασίας ζώων έχει στο παρελθόν θεωρηθεί ως ένα σημάδι βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Το 2010, η Τουρκία δώρισε έξι πτηνά του απειλούμενου είδους στη Συρία, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του τοπικού πληθυσμού που είχε πέσει στα μόλις τέσσερα πτηνά. Το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου βέβαια δημιούργησε νέες ανησυχίες για την τύχη τους.
Τα πουλιά αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους κατά το ταξίδι τους, όπως κυνηγούς και διάφορα ζώα και πτηνά, αλλά οι συγκρούσεις στη Συρία αποτελούν πλέον την κύρια ανησυχία. Αν οι συνθήκες στη Συρία βελτιωθούν, τότε οι αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου σκοπεύουν να απελευθερώσουν τα περισσότερα πτηνά, διατηρώντας όμως ορισμένα ενήλικα πουλιά για την ασφάλεια του πληθυσμού τους.