Skip to main content

Τα δελφίνια ίσως έχουν την καλύτερη μνήμη στο ζωικό βασίλειο

Την καλύτερη κοινωνική μνήμη μετά από τον άνθρωπο ενδέχεται να έχουν τα δελφίνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης που αποκαλύπτει ότι τα συμπαθή θηλαστικά μπορούν να αναγνωρίσουν τα σφυρίγματα συντρόφων τους ακόμη και μετά από 20 χρόνια.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σικάγο συνέλεξαν δεδομένα από 56 ρινοδέλφινα, τα οποία ζουν σε έξι εγκαταστάσεις, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις Βερμούδες. Αρχικά αναπαρήγαγαν σφυρίγματα από θηλαστικά που δεν τους ήταν γνωστά για να διαπιστώσουν ότι τα δελφίνια μετά από λίγο βαρέθηκαν και άρχισαν να περιεργάζονται το υποβρύχιο ηχείο, από το οποίο έβγαιναν οι ήχοι.

Τότε οι επιστήμονες άρχισαν να παίζουν τα σφυρίγματα παλιών συντρόφων τους, τους οποίους είχαν χάσει έως και δύο δεκαετίες νωρίτερα, και είδαν ότι τα δελφίνια άλλαξαν αυτόματα συμπεριφορά, δείχνοντας να αναγνωρίζουν τους ήχους. Προσεγγίζοντας κι άλλο το ηχείο, κάποια σφύριξαν το “όνομά” τους περιμένοντας… ανταπόκριση από το μηχάνημα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο θηλυκών δελφινιών, της Άλι και της Μπέιλι, που κάποτε ζούσαν μαζί στα Φλόριντα Κις. Η Μπέιλι φιλοξενείται πλέον σε εγκατάσταση στις Βερμούδες, όμως όταν άκουσε από το ηχείο το κάλεσμα της Άλι, ανταποκρίθηκε άμεσα παρότι τα δύο θηλαστικά ζούσαν χωριστά επί 20,5 χρόνια.

«Όταν το κάλεσμα τους είναι οικείο, τα δελφίνια είναι πιθανότερο να προσεγγίσουν τα ηχεία για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα”, δήλωσε στο BBC ο επκεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Τζέισον Μπρακ. “Θα διατηρήσουν την επαφή με το ηχείο, ενώ αν το κάλεσμα δεν τους είναι οικείο, τότε είναι πιθανότερο να αγνοήσουν αυτό που παίζω. Ο εντοπισμός τόσο μακροπρόθεσμης μνήμης είναι πρωτοφανής στη μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων».

Για να βεβαιωθούν ότι τα συμπεράσματά τους είναι σωστά, οι ερευνητές αναπαρήγαγαν ήχους άγνωστων μεταξύ τους δελφινιών, αλλά ίδιου φύλου και ηλικίας. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, τα ρινοδέλφινα αδιαφόρησαν.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους υπογραμμίζουν τη βαθιά και ουσιαστική σχέση ανάμεσα στα δελφίνια, καθώς και το ότι πρόκειται για ευφυή ζώα που επικοινωνούν με περίπλοκο τρόπο και είναι ικανά για πνευματικές διεργασίες υψηλού επιπέδου.

Επόμενος στόχος του Μπρακ και της ομάδας του είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο ένα κάλεσμα φέρνει στο νου των δελφινιών την εικόνα των παλιών συντρόφων τους. Επιπλέον επισημαίνουν ότι ελέφαντες και χιμπατζήδες πιστεύεται ότι έχουν ανάλογες ικανότητες, όμως αυτό δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί με εκτενείς έρευνες.